Kansainvälisyys on mukana Oulun arjessa

Stella viihtyy Suomessa hyvin. Kuva: Minna-Marika Kumpulainen

Kansainvälistyäkseen ei tarvitse lähteä maailman ääriin. Torikadulla sijaitsevassa Villa Victorissa voi parhaimpina päivinä kuulla toistakymmentä eri kieltä yhtä aikaa.

”Tämä on tällainen Baabelin torni”, hymyilee projektipäällikkö Veli-Pekka Pelkonen Kielen taidot työllistymisen tukena -projektista. Villa Victorin tiloissa järjestetään kerran kuussa Kansainvälinen ilta, joka on kaikille avoin.

Monikulttuurisuuskeskus Villa Victorissa on tänään poikkeuksellisen hiljaista. Suomen kieltä opiskellaan parasta aikaa kahdessa eri luokkatilassa. Nopeasti arvioiden paikalla on ainakin viisi eri kansallisuutta edustettuna. Hyllyissä on esitteitä kahdeksalla eri kielellä suomen lisäksi.

”Mukavaa, että olet täällä, mutta meillä on nyt koe”, eräs suomen kielen kurssilainen sanoo, ja keskittyy koepaperiinsa.

En pääse maailmalle – tulisiko maailma luokseni?

Kadulle jalkautumalla voi tarkemmin katsoen nähdä kulttuurien eri kirjon. Etnisiä ravintoloita, putiikkeja ja hoitoloita löytyy keskustan alueelta useita. Mutta mistä niitä ihan oikeita kokemuksia löytyy?

Rohkea voi astella sisään ensimmäiseen eteen sattuvaan putiikkiin.

Juuttiputiikissa vastassa on Stella Nesterenko, joka on kotoisin Pietarista. Hän on muuttanut Suomeen kymmenisen vuotta sitten miehensä mukana.

”Alkuun oli vaikeaa, kun en osannut kieltä. Kun opettelin kielen, tuli kaikesta helpompaa. Nykyään viihdyn hyvin”, Nesterenko kertoo.

Korttelin päässä sijaitsevassa kiinalaisessa ravintolassa 13 vuotta työskennellyt tarjoilija kertoo oman vinkkinsä kansainvälistymiseen kotikaupungissa.

”Ruoka. Kiinalaisesta ruoasta tulee hyvä ja kevyt olo, siitä tulee onnelliseksi!”

Ammattilaisen vinkit

Vuolle-opisto, Kumppanuuskeskus ja Punainen risti järjestävät tapahtumia sekä ystävätoimintaa. Toimintaan voi lähteä mukaan oman mielenkiintonsa mukaan, kertoo kotouttamisohjelmia suunnitteleva Mirja Syrjälä Villa Victorista. Hän suosittelee myös osallistumaan Villa Victorin Kansainvälisiin iltoihin.

”Ravintolapäivä on tapahtuma, jossa eri kulttuurit kohtaavat kaikille yhteisellä kielellä. Ruoka on kieli, joka kokoaa kaikki yhteen”, projektikoordinaattori Sannamari Sala sanoo.  

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*