Vamma ei ole esteenä elämiselle

Oululainen Jyrki Hänninen on 54 vuoden aikana tehnyt ja kokenut. Hän on toiminut kanttorina, IT-konsulttina, projektipäällikkönä ja myyjänä. Nykyään hän on koulutettu hieroja, yrittäjä ja opiskelee samalla osteopatiaa. Moniosaaminen ja sinnikkyys vaikuttaisivat olevan Jyrkille ominaisia piirteitä.

Helppoa elämä ei kuitenkaan ole ollut. Perinnöllinen silmänrappeumatauti on vienyt ja vie Jyrkin näkökykyä hitaasti. Sairaus on harvinainen, ja Suomessa tapauksia ei löydy kuin pari sataa. Ääreisnäkö on repaleista, mikä hankaloittaa liikkumista. Lukiessa näkyy vain muutama kirjain kerrallaan, vaikka lukunäkö on säilynyt ja säilyykin pisimpään.

Ei pidä jäädä tuleen makaamaan

Näkövammaisuus vaikuttaa Jyrkin arkeen monella tavalla. Henkilökohtainen avustaja auttaa arjen askareissa, kuten pyykkäämisessä ja ruoanlaitossa, älypuhelin toimii puheella ja opaskoira Iivari on tärkeä ja korvaamaton perheenjäsen. Avuttomaksi Jyrki ei kuitenkaan ole jäänyt. Vaimo ei ole aina kotona, ja Iivari-koiran lisäksi talossa pyörii kaksi löytökissaa. Jyrki tekee asioita ja pyörittää arkea itse niin paljon ja pitkälle kuin vain suinkin pystyy. Avustaja voi auttaa paperitöissä, mutta hieromista tai opiskelua ei voi tehdä kukaan muu kuin Jyrki itse. 

Monet avustajat ovatkin ihmetelleet Jyrkin itsenäisyyttä. Työn saaminen ei ole vammaiselle helppoa, yrittäjyys vaatii ja vie paljon aikaa ja hierojaopintojen aikana Jyrkin alanvalintaa on hämmästelty ja näkövammaisuutta aristeltu. Hän ei kuitenkaan ole halunnut antaa elämässä periksi, vaan toimia esimerkkinä muillekin vammaisille. Periksiantamattomuus ja halu oppia uutta ajavat elämässä eteenpäin. ”Ei pidä jäädä tuleen makaamaan”, hän toteaa.

Voit tutustua Jyrkiin lisää hänen kotisivuillaan.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*