Liisi Pettersson oli menettää tärkeimmän työkalunsa – äänen

Refluksiin sairastuminen sysäsi laulaja ja laulunopettaja Liisi Petterssonin äänenkäytön opintojen pariin. Vokologia on tiede, joka tutkiin ääntä ja äänenkäyttöä. Vokologian opinnoissa Liisi ymmärsi, miten hienon instrumentin olemme saaneet ja miten monipuolisesti voimme sitä käyttää. Näiden oppien avulla hänen äänensä alkoi kuntoutua ja vuonna 2013 laulunopettajaksi valmistuessaan hänen äänensä oli jo täysin terve.

Omista opinnoistaan ja intohimostaan oppineena Liisi rohkaistui perustamaan alan yrityksen. Ääniluotsi valmentaa ammattilaulajia sekä puhetyöläisiä. Tyypillinen asiakas voi olla kunnianhimoinen laulaja, joka valmistautuu kilpailuihin, tai juontaja, joka tekee puheen tuottoa ammatikseen. Työssään hän kokee onnistumista, kun saa auttaa asiakasta ja opettaa hänelle jotain uutta. Tyypillistä työpäivää hänen on vaikea määrittää, sillä jokainen päivä yrittäjänä voi olla hieman erilainen.

”Rakastan puhua tai laulaa isoille yleisöille”, Liisi kertoo. ”Olen aina ikionnellinen lavalla, sillä tunnen olevani juuri oikeassa paikassa. Nautin vuorovaikutuksesta yleisön kanssa ja koen tuovani lohtua, valoa ja turvaa ihmisille ääneni kautta”, Liisi summaa. Hän valmentaa asiakkaita myös verkossa, joten asiakkaan asuinpaikalla ei ole merkitystä.

Kymmenen vuoden yrittäjyyden aikana Liisi on kokenut vaikeimmaksi asiaksi ajankäytön oikean hallinnan. ”Oman substanssiosaamisen ja yrittäjyyteen kuuluvien myynnin ja markkinoinnin suhde on pidettävä balanssissa”, hän mainitsee. Yksinyrittäjän päiviin kuuluu asiakastyön lisäksi valtava määrä muuta tekemistä, kuten sosiaalisen median ja verkkosivujen sisältöjen tuottoa.

Yhdeksi toiveeksi lainsäätäjille yrittäjä nimeää, että ensimmäisen työntekijän palkkaamista helpotettaisiin ja tehtäisiin kannattavammaksi. Askeleen kohti ensimmäistä rekrytointia hän on ottanut osallistumalla työ- ja elinkeinopalveluiden järjestämään koulutukseen asian tiimoilta. Työkokeilu sekä palkkatuki ovat toimivia tukijärjestelmiä, kun yrittäjä miettii ensimmäisen työntekijän palkkaamista. Suurin oppi yrittäjävuosien aikana Liisille on ollut ymmärtää, että kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. ”Uskalla pyytää apua ja verkostoitua”, hän rohkaisee muita yksinyrittäjiä.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*