Karhu kuvaa lintuja

Pohjoisen luontokuvaajat ry:n puheenjohtaja Sari Karhu Liminganlahden luontokeskuksen edessä. Kuva: Anni Mikkola

Pohjoisen luontokuvaajat ry:n, eli lyhyemmin Polun, puheenjohtaja Sari Karhun luontokuvausharrastus alkoi lintukuvauksesta noin kuusi vuotta sitten, kun hän hankki kameraansa pidemmän objektiivin nähdäkseen kotipihansa linnut tarkemmin.

Kuvausharrastus painottuu töiden takia viikonloppuihin ja valoisiin kesäiltoihin. Talvisin arki-iltoina on liian pimeää kuvaamiseen. Marraskuussa hän osallistuu yhdistyksen järjestämälle susien kuvausretkelle Kuhmoon. Aiemmin hän on kuvannut myös muun muassa karhuja, mutta linnut ovat hänen suurin intohimonsa. Karhu on myös lintubongari, joka kerää näkemistään lajeista pisteitä. Tähän mennessä hän on havainnut Suomessa noin 270 lintulajia.

Hittejä ja huteja

Yhtenä hienoimmista kuvauskokemuksistaan Karhu mainitsee tapauksen, jossa hän oli äitienpäivän aamuna kuvaamassa suokukkoja Liminganlahdella.

”Suokukothan ovat tosi kauniita lintuja, niillä on sellaiset höyhenkaulurit ja ne ovat tosi värikkäitä lintuja, vaikkakin pieniä”, Karhu kuvailee.

Piilokojussa lymyilevän kuvausporukan yllätti täysin paikalle ilmestynyt muuttohaukka. Petolintu hätisti muut paikalla olleet linnut pois, mutta nappasi näiden joukosta ensin itselleen aterian. Haukan voima teki Karhuun vaikutuksen.

”Moni ei sitä tiedä, mutta muuttohaukka on maailman nopein eläin.”

Lintuharrastuksessa tulee usein hutireissuja. Lintua, jota on varta vasten mennyt katsomaan, ei välttämättä onnistukaan näkemään. Sari Karhulle tällainen lintu on harjalintu, jonka hän on epäonnisesti yrittänyt nähdä viisi tai kuusi kertaa. Karhu osaa nykyään varustautua kuvaamaan lähdettäessä useammalla muistikortilla ja akulla, mutta kerran kun hän oli menossa kuvaamaan elämänsä ensimmäistä käenpiikaa Hietasaareen, hän oli niin tohkeissaan, että huomasi paikalle päästyään unohtaneensa ottaa muistikortin mukaan. Näin jälkikäteen tapaus naurattaa.

Muuttohaukka. Kuva: Sari Karhu

Käytetyillä laitteilla alkuun

Lintukuvaus on kallis harrastus, sillä siinä missä hienoja maisemakuvia voi ottaa puhelimella tai edullisella perusjärjestelmäkameralla, hyvät lintuotokset vaativat pitkän objektiivin. Aloittelijan kannattaa satsata Karhun mukaan laitteisiin noin viisisataa euroa. Ammattilaiskäyttöön tarkoitettujen kameroiden hinnat taas liikkuvat parissa tuhannessa, ja objektiivit maksavat vielä lisää. Karhu suositteleekin hankkimaan käytetyn kameran, sillä se tulee huomattavasti halvemmaksi.

Liminganlahti on kansainvälisestikin ainutlaatuinen lintukosteikko, mutta jos haluaa ottaa lähikuvia, ei lintutorni ole siihen välttämättä paras paikka. Karhulle itselleen tärkeitä kuvauspaikkoja ovat Oulun lähiluontokohteet, kuten Hietasaari ja Hiironen. Näissä paikoissa voi törmätä vaikka töyhtötiaiseen, jota ei Oulussa kovin monessa paikassa pääse näkemään.

Lempilinnukseen Karhu mainitsee peukaloisen. Pienestä ja veikeästä linnusta saa hienoja kuvia, kun se laulaa pyrstö pystyssä oksan nokassa tai risukasan päällä.

”Vaikka tavallaan se on aika pieni eikä mitenkään erikoisen värinenkään, niin se on silti hieno lintu.”


Sari Karhu

Kotipaikka Oulu

Valokuvaaja ja viestinnän ammattilainen

POLKU ry:n hallituksen puheenjohtaja

Kuvia ollut esillä useissa näyttelyissä, tullut ensimmäiselle sijalle Oulun kameraseuran kevätkilpailussa 2020 ja Koiteli Elää -kuvakisassa Instagramissa 2017

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*