Joululoman juhlinta keskittyy joulun ja uuden vuoden ympärille – useat jatkavat jokavuotisia perinteitä

Oulun keskusta on valmistautunut tulevaa joulua varten Kuva: Aarne Jäntti

Oulun keskustan sydämessä sijaitseva kauppakeskus Valkea vilisee väestä joulunodotuksen alla. Monilla ihmisillä on jo selvät suunnitelmat joulun ajalle ja uudelle vuodelle.

Ihmiset viettävät juhlapyhiä pääasiassa perheidensä ja läheistensä kanssa. Vanhoista perinteistä pidetään tiukasti kiinni.

 Joulu selkeästi uutta vuotta tärkeämpi

Monille tärkein joululoman juhla on ymmärrettävästi joulu. Monille joulu on tärkeä perheen keskeinen juhla, jossa suku kokoontuu. Monilla vastanneista löytyi pääpiirteittäin sama suunnitelma juhlistaa joulua perheen kanssa.

”Menen sukulaisten luona käymään. Se on vuosien takainen perinne.”, Juuso kommentoi.

”Menemme vaimomme kanssa toisen lapsemme luokse jouluksi. Pääsen näkemään myös lapsenlapsiani”. Matille tämä on tärkeintä joulussa.

Kaikki eivät kuitenkaan vietä joululomaansa sukunsa kanssa. Eläkepäivistä nauttiva Maria kommentoi viettävänsä joulunsa yksinään. Marian suunnitelmiin kuuluu joulumusiikin kuuntelu ja hyvän ruoan nauttiminen. Taija myös kommentoi omia suunnitelmiaan:

”Joulu tulee vietettyä koirieni ja puolisoni kanssa. Perinteisiin kuuluu myös aattona keskipäivällä hautausmaalla käynti ja myöhemmin päivästä yhden Harry Potter -elokuvan katsominen”, Taija kertaa omia jouluperinteitään.

Joulu on edelleen tärkeä osa suomalaista kulttuuria. Kuvituskuva. Kuva: Unsplash

Uutena vuotena juhlitaan railakkaammin

Monilla vastanneilla ei löytynyt erikoisia suunnitelmia uudelle vuodelle.

Veeti suunnitteli ystäviensä kanssa uuden vuoden juhlistamista alkoholilla, ja Matti aikoi lähteä seuraamaan ilotulituksia vaimonsa ja naapureidensa kanssa. Veeti ja Matti pitävät omia uuden vuoden juhlintatyylejä perinteinään.

Eräs vastannut puolestaan kertoo viettävänsä uudenvuoden kotonaan. Syynä päätökselle on vasta saatu koira, joka saattaisi säikkyä ilotulitteiden aiheuttamaa melua.

Uuden vuoden merkitys ei selkeästi ollut aivan joulun juhlinnan tasolla. Useille vastanneille uuden vuoden juhlinta tapahtuu pienemmässä porukassa perheen ja kaikista läheisten kanssa. Taustalla voi toki ymmärrettävästi olla joulun juhlinta.  

Joululoman ja sen sisältämien juhlien merkitys näkyy edelleen selkeästi suomalaisessa kulttuurissa. Juhlat ovat edelleen tärkeitä, ja ihmiset juhlivat niitä useilla eri tavoilla. Kalenterivuoden viimeinen täysi viikko on ilon aikaa ja juhlinnan arvoinen. Juhlinta ja perinteiden ylläpito ei ole katoamassa mihinkään suomalaisten joululoman suunnitelmista.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*