Huumori ja sinnikkyys ovat eväitä pitkään parisuhteeseen

Ahtisten aamussa puhutaan arjesta. Kuva: Harri Holtinkoski.

Yli viisikymmentä yhteistä avioliittovuotta on takana. Aamun sanomalehti herättää tänäänkin keskusteluja politiikasta ja arjesta. Toinen toisen rinnalla on tärkeä, samoin läheisyys merkitsee. Rajakylässä asuvat Ahtiset, Raija ja Martti, pohtivat suhteensa pitkää kestoa. 1960-luvun alussa Oulun teatteritalon viikonlopun tansseissa tavanneet ovat yhä yhdessä.

On omia juttuja ja yhteisiä harrastuksia. Isännälle henkireikiä on metsästys ja kalastus. Rouva harrastaa yksin monenlaista liikuntaa ja harmonista laulua. Yhteisiä ajanvietteitä ovat vesijuoksu uimahallissa, shoppailu ja yhdessäolo.

Toisen merkitys näkyy arjessa

Martti pyrkii sanojen lisäksi näyttämään vaimolleen tämän tärkeyden. Raija haluaa ilmaista asian sanoilla päivittäin toiselle, jos tämä vähättelee omaa merkitystään.

”Läheisyys on hyvin tärkeää yhä, mutta vanhemmiten se on päässyt välillä lipsumaan. Enemmänkin pitäisi läheisyyttä muistaa toiselle antaa.”, Martti Ahtinen sanoo.

”Läheisyys on sekä henkistä että fyysistä – pieniä, mutta tärkeitä juttuja”, Raija Ahtinen pohtii.

Pariskunta riitelee yhä, mutta sovulle molemmat näkevät tärkeän osan parisuhteessa.

”Intetään kovaan ääneen, mutta huumorilla mennään kohti sopua. Iän myötä Marttikin puhuu rohkeammin omista toiveista”, rouva jatkaa.

”Raija pitää jossain vaiheessa sanattoman paussin, minä avaan sanallista arkkua enemmän ja enemmän. Mykkäkoulu lähtee häneltä, minä en ole sitä opetellut”, mies miettii.

Neuvoja pariskunnalta ei nuorille pareille aluksi tule. Vähän pohdittuaan molemmat nostavat esiin huumorin ja sinnikkyyden. Raija haluaa muistuttaa, että myös oma elämä on tärkeää.

Asiantuntija kannustaa keskustelemaan

Joulun aika voi tuoda haasteita parisuhteeseen. Loman odotuksista kannattaa keskustella hyvin valmistautuneena etukäteen. Seksuaaliterapeutti Maria Peltoniemen mukaan suhteen alussa läheisyys on tiiviimpää, mutta sen merkitys parisuhteessa on tärkeää jatkossakin.

”Kun keskustelun käy rentona ja valmisteltuna osaltaan, se sujuu paremmin. Läheisyydestä keskustellessa kannattaa olla rehellinen omien toiveiden osalta”, Peltoniemi sanoo.

Vaikka on vaikeitakin aiheita, niitä ei kannata välttää. Väärinkäsitykset aiheuttavat helposti riitoja.

”Suomalaiselle on usein vaikeaa puhua siitä, mitä toinen haluaa ja mitä toinen tuntee. Keskustellessa pitää olla valmis puhumaan omista ja toisen odotuksista.”, Peltoniemi jatkaa.

Oma aika on Peltoniemen mielestä tärkeää, mutta siten, että koko loma ei mene netissä, somessa ja televisiota katsoen.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*