Yhteiset mahdollisuudet ja haasteet tuovat pohjoisen nuoret yhteen

Nuoret tutustuivat toisiinsa erilaisten aktiviteettien lomassa. Kuva: Mari Molkoselkä

Innokkaita nuoria aikuisia, mielenkiintoisia työpajoja, kirpeä pakkassää ja yhdessä tekemistä. Tätä oli Barentsin alueellisen nuorisoneuvoston, eli BRYC:n järjestämä vuotuinen tapahtuma Pohjois-Ruotsin Arvidsjaurissa. Viikonlopputapahtumaan saapui yhteensä 63 nuorta kaikkialta Barentsin alueelta: Suomen, Ruotsin, Norjan sekä Venäjän pohjoisosista.

Tämän vuoden kantavana teemana toimi borders eli rajat, jonka eri merkityksiin tutustuttiin viikonlopun aikana järjestettyjen erilaisten työpajojen avulla. Valtiollisten rajojen lisäksi osallistujat pääsivät oppimaan lisää ja keskustelemaan yhdessä myös kulttuurisista ja sosiaalisista rajoista.

”Reissu ja tapahtuma olivat tosi kivoja. Tykkäsin siitä, kun pääsimme keskustelemaan nuorten elämään vaikuttavista asioista ilman varsinaista puoluepolitiikkaa”, kertoo viikonlopputapahtumaan osallistunut Anni Haapalainen.

Tapahtumassa oli myös mahdollisuus päästä vaikuttamaan pohjoisen nuorten asioihin pelaamalla yhdessä roolipeliä, jossa simuloitiin Barentsin alueneuvoston, eli BRC:n kokousta. Siinä osallistujat saivat yhdessä keskustella tärkeinä pitämistään nuorten asioista sekä ongelmista alueellaan. Samalla nuoret saivat käsityksen siitä, mitä Barentsin alueneuvosto tekee ja kuinka se toimii.

BRYC:n Pohjois-Pohjanmaan edustajana sekä hallituksen jäsenenä toimiva Tuure Vairio kehuu tapahtumaa onnistuneeksi.

”Nautin ihmisten innosta ja mielenkiinnosta. Saimme hyvin keskustelua aikaan esimerkiksi ’brain drainin’ estämiseksi ja alueen houkuttelevuuden parantamiseksi”, hän kertoo. Käsitteellä ”brain drain” Vairio viittaa ongelmaan, jossa nuoret ja työikäiset muuttavat usein pois kotipaikkakunnaltaan pohjoisesta eri paikkakunnalle tai toiseen maahan.

Nuoret toivovat kouluja ja töitä lähemmäs kotia

BRYC:n toiminta alkoi jo vuonna 2004 ja sen muodostaa 15 jäsentä Barentsin eri alueilta. Suomella edustajia on siis yksi kaikista Barentsin alueeseen kuuluvista maakunnista: Lapista, Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta. Se pyrkii kehittämään nuorten asioita pohjoisessa muun muassa tukemalla nuorten kansainvälisiä hankkeita ja järjestämällä projekteja sekä tapahtumia.

Vairio kertoo itse olleensa mukana Barentsin alueen nuorisoneuvoston toiminnassa vuodesta 2016. Hän lähti mukaan, sillä tuolloin Pohjois-Pohjanmaalta puuttui kokonaan oma edustajansa.

”BRYC toimii nuorten äänenä Barentsin alueen yhteistyökuvioissa ja yhdistäjänä alueella, jossa välimatkat ovat suuret. Se taistelee ennakkoluuloja vastaan ja tarjoaa mahdollisuuden luoda verkostoja myös ulkomaille”, Vairio sanoo.

Kuva: Andrey Chalkin

Vairio kertookin toivovansa Suomessa parempaa järjestelmää BRYC:n toiminnan jatkuvuuden kannalta ja sen rahoituksen turvaamiseksi. Nuorille hän toivoisi parempia koulutus- ja työskentelymahdollisuuksia pohjoisessa.

Myös Haapalainen pitää pohjoisen kehityksessä tärkeänä sitä, että nuorille olisi koulutusmahdollisuuksia myös lähempänä kotia. Hän itse asuu Helsingissä, jonne hän muutti yliopisto-opintojen perässä.

”Halusin opiskella yliopistossa ja kotiseudullani Kainuussa sellaista ei ole lähimaillakaan”, hän kertoo.

Haapalainen ehdottaa, että esimerkiksi netin kautta järjestettävä opetus voisi tuoda hyviä mahdollisuuksia korkeakoulututkintojen suorittamiseen pohjoisilla seuduilla.

Lisäksi hän kertoo toivovansa parempaa panostamista pohjoisen paluumuuttajiin.

”Lisää työpaikkoja ja tukea nuorille perheille pohjoisessa!” Haapalainen pyytää.

 

Barentsin alueen yhteistyö:

  • Barentsin alueen muodostavat Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän pohjoisosat. Suomessa Barentsinalueeseen kuuluvat Lapin, Pohjois-Pohjanmaan sekä Kainuun maakunnat.
  • BEAC, eli Barentsin euroarktinen neuvosto = Sen tavoitteena on vakauden ja kestävän kehityksen edistäminen Barentsin alueella.
  • BRC, eli Barentsin alueneuvosto = BEAC:n kanssa samanaikaisesti perustettu maakuntatason neuvosto, joka tuo Barentsin alueenyhteistyöhön aluetason asiantuntemuksen.
  • BRYC, eli Barentsin alueellinen nuorisoneuvosto = Sen tarkoituksena on auttaa Barentsin alueen nuoria luomaan verkostoja yli valtiorajojen. Sen edustajistoonkuuluu 15 nuorta, jotka ovat iältään 18-30 vuotiaita.
Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*