Venäjää syytetään GPS-signaalin häirinnästä

Suomessa on käytössä amerikkalaisten 1970-luvulla kehittämä GPS satelliittipaikannusjärjestelmä. Kuva:Pixabay

Viime viikolla uutisoitiin laajasti Pohjois-Norjasta Suomen Lappiin asti ulottuvasta GPS-signaalien häirinnästä. Häirintä tapahtui Naton suursotaharjoituksen, Trident Juncturen, aikana. Laivojen, tankkien, rekkojen sekä joukkojen käyttämä GPS-signaali häiriintyi. Myös siviilipuolen lentokoneissa, autoissa, rekoissa, rahtilaivoissa sekä älypuhelimissa havaittiin samanlaisia häiriöitä.

Venäjän on epäilty olevan syyllinen GPS-signaalin häirintään. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi tapausta Ylen haastattelutunnilla.

”On mahdollista, että Venäjä on ollut häiritsevä osapuoli, sellaista kyvykkyyttä tiedetään Venäjällä olevan.”

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kiistää Venäjän osallistuneen häirintään.

”Emme ole tietoisia, että Venäjällä voisi olla jotain tekemistä GPS-häirinnän kanssa”, Peskov kommentoi tiedotustilaisuudessaan toimittajille.

Norjassa ollaan ennenkin törmätty Venäjän aiheuttamaan GPS:n häirintään. Vuoden 2017 syyskuussa norjalaiset lentoyhtiöt SAS ja Widerøe ilmoittivat menettäneensä GPS-signaalin lentäessään Pohjois-Norjassa. Norjan sotilastiedustelun johtaja Morten Haga Lunde vahvistaa Venäjän olleen syyllinen häirintään. Norjalaiselle Aftenpostenille antamassaan haastattelussa hän kertoo, että häirintä oli todennäköisesti kohdistettu Venäjän omien joukkojen GPS:n käyttöön, mutta sivuvaikutuksena oli, että se häiritsi myös Norjan ilmatilassa lentävien koneiden signaalia.

Maailmassa on tällä hetkellä kolme eri satelliittipaikannusjärjestelmää

Amerikkalaiset alkoivat rakentaa GPS-järjestelmää 1970-luvulla. Se oli aluksi pelkästään armeijan käytössä, mutta 2000-luvun alussa siitä poistettiin tahallisesti lisättyjä virheitä, jonka jälkeen sen käyttö yleistyi räjähdysmäisesti myös siviilipuolella maailmanlaajuisesti. Venäjällä on käytössä oma paikannusjärjestelmä, Glonass. Neuvostoliitto aloitti sen kehittämisen vuonna 1976 sotilastarkoituksiin, mutta myöhemmin myös se on tullut kaupalliseen käyttöön.

Ainoa siviilihallintoinen satelliittipaikannusjärjestelmä, Euroopassa kehitetty Galileo, otettiin käyttöön joulukuun 15. päivä vuonna 2016. Suomessa siirrytään GPS:n käytöstä Galileoon 2020-luvun alussa.

Maanmittauslaitoksen vanhempi tutkija Stefan Söderholm kuvailee uutta järjestelmää Helsingin Sanomien haastattelussa.

”Sen avulla voidaan halutessa myös salata viestejä. Salauksen ansioista on erittäin vaikeaa harhauttaa järjestelmää laskemaan sijainti väärin.”

Lähteet:

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005897404.html

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005896996.html

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005896055.html

https://yle.fi/uutiset/3-10498891

https://thebarentsobserver.com/en/node/3327

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*