Vakituiset työsuhteet opiskelijoilla pätkätöitä yleisempiä

Epävarma työtilanne voi aiheuttaa uupumusta ja johtaa pahimmillaan loppuun palamiseen. Kuva: Pixabay

Pätkätyöt ovat nykyään kovaa vauhtia yleistyvä työmuoto. Ylen mukaan Suomessa työskenteleekin vähintään 700 000 henkilöä jossain muussa kuin vakituisessa tai kokoaikaisessa palkkatyössä. Tällä tavalla työskenteleviltä henkilöiltä saattaa puuttua mahdolliset lomat, ja tieto tulevaisuuden työtilanteesta voi olla hataralla pohjalla. Jatkuvien uusien työsuhteiden aloittaminen on henkisesti uuvuttavaa, mikä vaikuttaa myös elämään rahan tienaamisen ulkopuolella.

Haastatellessani Oulun ammattikorkeakoulun Kotkantien kampuksella opiskelijoita heidän työhistorioistaan kävi ilmi, että ainakin tekniikan- ja kulttuurialan opiskelijoiden keskuudessa vakituinen työsuhde on pätkätöitä yleisempää. Tämän lyhyen tutkimuksen perusteella nuorten aikuisten todellisuus työelämästä olisi täydellisessä ristiriidassa Ylen uutisoiman työelämäkäsityksen kanssa. Haastattelemani opiskelijat eivät myöskään ole kokeneet vakituisissa työsuhteissa minkäänlaisia ristiriitoja.

Tekniikan opiskelija Matias Gomam kertookin, että on kokenut työelämän tasa-arvoisena.

Rakennusalan opiskelija Ida-Maija Wallstedt kommentoi kokemuksiaan määräaikaisesta työsuhteesta ainoastaan positiivisin tunnelmin.

” Määräaikainen työsuhde sopi minulle erittäin hyvin, koska töitä oli päivittäin vain 6-7 tuntia. Vapaa-aikaa jäi tarpeeksi paljon ja nukuin riittävästi, jonka vuoksi en kokenut tätä työmuotoa uuvuttavana.”

Määräaikainen työsuhde ei ole tuonut Wallstedtille minkäänlaisia paineita, koska työsuhteen lopettamispäivä on jo ennalta tiedossa. Hän ei myöskään ole huomannut työympäristössään tämänlaisen työskentelymallin johtavan esimerkiksi loppuun palamiseen.

Pätkätöiden yleistyminen ei siis haastattelujen perusteella vaikuta koskevan opiskelijoita yhtä paljon kuin valmistuneita henkilöitä. Useat haluavat hankkia opintojensa rinnalle vakituisen ja säännöllisen tulonlähteen taloudellisen tilanteen tueksi.

 

Lähde:

Yle: En tunnista sitä työelämää, josta puhutaan – pätkätyötodellisuus on monelle jatkuvaa taistelua

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*