Samat säännöt, eri termit – nuorten seurustelusuhteissa luottamus edelleen tärkeintä

Nuorten seurustelusuhteissa pätevät samat säännöt kuin aina ennenkin, vaikka termistö muokkautuu ajan mukana. Kuva: Pixabay

Seurustelukulttuuri muuttuu nuorisokulttuurin mukana. Vaikka ihastuminen, rakkaus ja sen ympärillä liikkuvat tunnekokemukset ovat ajattomia, tunteiden ilmaisukeinot ja aihealueen sisällä pätevät lainalaisuudet hakevat muotoaan jatkuvasti.

Suurin muutos aihepiirin sisällä liittyy termistöön, selviää Yle Uutisten artikkelista.

Konkreettisista termeistä on siirrytty vähemmän määriteltyihin. Kun ihastutaan, on ihastuksen osapuolilla todennäköisesti ensin “juttua”, sitten ehkä “säädetään”, ja jos hyvin käy, lopulta “aletaan olemaan”.

Myöskin taannoin vallinnut trendi parisuhdestatuksen julkisesta virallistamisesta esimerkiksi Facebookissa näyttää laantuneen. Ylen haastattelun mukaan seurusteluun liittyvät asiat halutaan pitää aiempaa yksityisempinä, eivätkä nuoret aina kerro parisuhteen aloittamisesta edes ystävilleen  – asia tulee kyllä muilla tavoin julki.

Sosiaalinen media toimii kuitenkin edelleen usein romantiikan näyttämönä: vaikkapa Instagram-kommentit voivat olla lemmen osoittamista kauneimmillaan.

Yleinen käsitys nykynuorten välinpitämättömästä elämänasenteesta ei päde ainakaan parisuhde- rakkausasioiden kohdalla, selviää myös Väestöliiton keväällä 2018 teettämästä suhdekyselystä.

Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa pääosin 15-20-vuotiaiden nuorten odotuksia ja olettamuksia seurustelusuhteen aloittamiseen, päättämiseen ja sisältöön liittyen.  Melkein tuhannen vastaajan kanta oli lähes yksimielinen, sillä luottamus arvotettiin selkeästi hyvän parisuhteen tärkeimmäksi ominaisuudeksi. Keskustelemisen koettiin olevan kaiken A ja O.

Ammattikorkeakoululaisten suhdeasiat mallillaan

Opintopsykologi Heidi Luoma kannustaa keskustelemaan suhdeasioista avoimesti. Kuva: Jennika Karppinen

Oulun ammattikorkeakoulun opintopsykologi Heidi Luoma kertoo, että korkeakouluikäisillä nuorilla aikuisilla rakkauselämään liittyvät ongelmat ovat lähinnä niitä perinteisiä. Vaikka koulupsykologin vastaanotolle hakeudutaan enemmän opiskeluvaikeuksien ajamana, myös suhdekiemurat mietityttävät.

“Kyllä minä sanoisin että haasteet ovat säilyneet suhteellisen samanlaisina, vaikka vuodet vierivät. Usein kaivataan apua ristiriitatilanteissa tai vaikkapa mustasukkaisuuteen liittyen”, Luoma tiivistää.

Yhden tärkeän teeman hän haluaa nostaa tapetille.

“Yksinäisyys on ollut kyllä melko paljon esillä viime aikoina. Sanoisin että parisuhteissa ei niinkään ole ongelmia, vaan se ongelma on useammin pikemminkin sen parisuhteen puuttuminen”, Luoma toteaa, mutta korostaa tilanteen olevan kuitenkin kokonaisuudessaan positiivinen.

 

Lähteet: Yle 13.11.2018 ja Väestöliitto

 

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*