Suomalaisena kiekkotähtenä maailmalla

Pekka Rinne suomalaisen joukkuetoverinsa Juuse Saroksen kanssa pelireissulla. Kuva: Miikka Salomäki

Jääkiekkoilija Pekka Rinne viihtyy Yhdysvalloissa, mutta Suomea hän ei ole unohtanut. Uran jälkeen muutto kotimaahan onkin tällä hetkellä todennäköisin vaihtoehto.

Runkosarjan parhaaksi maalivahdiksi viime kaudella valittu Rinne tunnetaan etenkin kiekkopiireissä erittäin hyvin. Nashville Predatorsia edustava suomalainen lukeutuu joukkueensa isoimpiin tähtiin, ja hänen upeat torjuntansa nousevat usein näyttävästi esille myös mediassa. Näkyvyydestä huolimatta 36-vuotias Rinne kokee saavansa elää rauhassa.

”Nashvillessä jääkiekko on kasvanut hirveästi. Kiekkoa seurataan, mutta kyllä täällä saa ihan rauhassa kulkea eikä tarvitse tekemisiään muuttaa”, vakuuttaa Rinne, joka torjui Predatorsin viime kaudella runkosarjan voittajaksi.

Kesäisin kokenut urheilija asettuu kuitenkin takaisin Suomeen ja Oulun kaduille, joilla hänet tunnetaan varmasti erittäin hyvin. Rinteen mukaan Oulu on sen verran Nashvilleä pienempi kaupunki, että siellä ihmiset tunnistavat kiekkoilijan paremmin. Kempeleestä lähtöisin oleva kiekkotähti ei ole kokenut tapaamisia häiritsevinä, ja hän kertookin kohtaamisten sujuvan aina varsin positiivisissa merkeissä.

Rinne kaipaa Suomen vuodenaikoja

Vuonna 2005 Yhdysvaltoihin muuttanut maalivahti vietti kolme ensimmäistä kauttaan pääosin Predatorsin farmiseurassa Milwaukeessa, minkä jälkeen arvostettu kiekkoilija suuntasi Nashvilleen. Sille tielle hän on jäänyt, ja Rinne solmikin hiljattain kahden vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

Vakituisesti Suomessa asumisesta on vierähtänyt jo tovi. Perheen ja ystäväpiirin lisäksi mies kertoo kaipaavansa kotimaansa vuodenaikoja, etenkin talvea.

”Mutta en niitä lonkerokelejä”, hyväntuulinen Rinne naurahtaa ja lisää, että Suomessa vallitsevan syksyn pimeyden sijaan Nashvillessä on mukavan aurinkoista tähän aikaan vuodesta.

Voi hyvinkin olla, ettei Rinteen tarvitse uran jälkeen enää kaivata kunnon talvea, sillä hän ei sulje pois mahdollista Suomeen muuttoa uran jälkeen.

”Vaikea vielä sanoa. Sen hetkinen elämäntilanne vaikuttaa varmasti päätökseen, mutta tällä hetkellä todennäköisemmältä tuntuu muutto kotimaahan”, pohtii maalivahti, jonka tyttöystävä on myös suomalainen.

Pelaajakauppoja ei tarvitse stressata

NHL:stä puhuttaessa usein esille nousee pelaajien jatkuva kauppaaminen lyhyellä varoitusajalla. Rinteen ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan.

”Uran alkuvaiheilla se saattoi välillä käydä mielessä, mutta sen jälkeen olen henkilökohtaisesti ollut onnekas, kun minulla on ollut sopimuksessa pykälä, joka estää kauppaamisen”, täsmentää Rinne, joka nousi juuri kaikkien aikojen eniten voittoja NHL:ssä torjuneeksi suomalaiseksi maalivahdiksi.

Rinne asuu Nashvillessä vielä ainakin kaksi vuotta kuluvan kauden jälkeen. Kuva: Miikka Salomäki

Mikäli kauppaaminen olisi mahdollista ja hän saisi itse seuran valintaan vaikuttaa, painaisivat vaakakupissa ilmaston ja kaupungin viihtyvyyden sijaan eniten pelilliset asiat.

”Näin uran loppupuolella joukkueen mahdollisuus menestyä ja oma rooli olisivat tärkeimpiä asioita, joita ottaisin huomioon”, Stanley Cupia joukkueensa kanssa metsästävä maalivahti listaa.

Kiekkoilijat ovat ruokkineet maailmalla positiivista suomalaiskuvaa

NHL-pelaajat ovat näkyvästi esillä mediassa, ja usein myös heidän kotimaansa mainitaan selkeästi. Kiekkoilijat ovat mukana viemässä maatamme ihmisten tietoisuuteen maailmalla, ja siksi onkin tärkeää antaa hyvä kuva itsestään.

”Ylipäätään suomalaisista pelaajista on kyllä hyvä kuva, osasta ainakin”, maalivahti heittää pilke silmäkulmassa.

Rinteen mukaan heitä pidetään tunnollisina, suhteellisen hiljaisina ja hyvinä joukkuepelaajina. Tällä hetkellä seuran kokoonpanossa on Kempeleen miehen lisäksi myös kaksi muuta suomalaista, minkä hän kokee erittäin mukavana asiana.

”Heitä joutuu kyllä auttamaan ihan hulluna”, Rinne vitsailee nauraen.

Hän kuitenkin vakavoituu nopeasti ja kertoo opettaneensa suomalaisille aluksi jonkin verran käytännön juttuja, mutta ei koe heidän tarvitsevan enää erityisemmin apua.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*