Pois heitetystä ruoasta polttoaineeksi

ResQ-sovellusta käyttää Oulussa useat ravintolat.

Hävikkiruoka on yleinen ongelma niin elintarvikkeiden tuotannossa ja myynnissä kuin kotitalouksissakin. Hävikkiviikon nettisivujen mukaan kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmasosa johtuu ruoasta. Turhaan tuotetusta ruoasta syntyy ilmastopäästöjä, ja se kuluttaa luonnonvaroja. Itse ruoan lisäksi hävikin ilmastopäästöjä nostavat tuotteiden pakkaukset ja kuljetukset. Ongelmaa ei voi poistaa kokonaan, mutta hävikkiruokaa pyritään hyötykäyttämään entistä paremmin ja uusin tavoin.

Hyötyä hävikistä

Hävikkiruokaa myydään eri keinoin. Lähes jokaisessa ruokakaupassa tuotteet, joiden päiväys lähestyy, myydään alennettuun hintaan. Parhaimmillaan tuotteen hinnasta voi saada yli puolet alennusta. Hävikkiruoan myyntiä varten on avattu myös verkkokauppoja ja myös ravintolat voivat myydä ylijääneitä annoksia esimerkiksi ResQ-sovelluksen kautta.

Myymättä jääneestä ruoasta voidaan valmistaa biokaasua.  Sitä muodostuu, kun orgaaninen jäte mätänee hapettomissa olosuhteissa. Tehokkaasti ja hallitusti biokaasulaitoksilla tuotettuna kaasu saadaan käyttöön polttoaineena. Oulussa tämä tapahtuu Ruskon biokaasuasemalla, josta kaasu lähtee tankattavaksi ja käytettäväksi teollisuuden energiantarpeeseen.

Ruokaa hyväntekeväisyyteen

K-Supermarket Pekurin kauppias Mika Sara kertoo hävikkiä syntyvän 20–30 kiloa päivässä, mutta vain pieni osa tästä päätyy roskiin. Kaupassa myydään esimerkiksi aiempien päivien paistopistetuotteita ResQ-sovelluksen kautta ja kaksi kertaa viikossa hävikkiruokaa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Tämä on kauppiaan mukaan jo vuosia jatkunut tapa. Ruokaviraston mukaan päiväysvanhan tuotteen lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen on sallittua, mutta sekä lahjoittajan että hyväntekeväisyysjärjestön on otettava vastuu ruoan turvallisuudesta.

Mika Sara muistuttaa, että suurin hävikki tulee kuitenkin kuluttajan jääkaapista. Kauppoihin tilataan tuotteita niiden kysynnän perusteella, eikä näin voida tietää kuinka suuri osa ruoasta päätyy hävikiksi kotitalouksissa.

Lähteet: Päivittäistavarakauppa ry, Luonnonvarakeskus, Ruokavirasto, Kiertokaari, Biovoima

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*