Karjalaisuus näkyy suomalaisten arkielämässä, mutta harva tajuaa, että sen oikeuksien puolesta taistellaan vielä tänäkin päivänä. Maura Häkki, 21, on joensuulainen Karjala-aktivisti, joka saatetaan tunnistaa Tiktok- sovellukseen julkaisemastaan sisällöstä. Videoissaan hän kertoo karjalaisuudesta nykypäivän Suomessa.
Karjalaisuus on näkynyt Häkin elämässä jo pienestä pitäen. Siitä huolimatta sillä ei aina ollut niin syvällistä merkitystä hänen arkielämässään. Vasta myöhemmällä iällä tavattuaan muita nuoria Karjala-aktiiveja hän havahtui siihen, ettei karjalaisuus ollutkaan vain suomalaisuuden alaidentiteetti.
Tiktok
Häkki kertoo aloittaneensa sisällöntuottamisen Tiktokiin mielenkiinnosta. Sovellus nauttii todella suurta suosiota varsinkin nuorison keskuudessa tällä hetkellä, ja Häkki ajatteli sen siksi olevan tehokas alusta kertomaan karjalaisuudesta. Lisäksi sovelluksen helppous viehätti. Siinä, missä Youtube-videon tekemiseen saattaisi kulua useita tunteja, Tiktokissa videon tekee minuuteissa.
Kirjoitushetkellä hänen Tiktok-käyttäjällään on noin 5800 seuraajaa, joten näkyvyyttä hän on onnistunut videoillaan saamaan. Häkki kokee myös pystyneensä vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin ja ennakkokäsityksiin karjalaisuudesta. Erityisesti hän mainitsee nuorilla olevan nykyään syväluotaisempi käsitys karjalaisuudesta kuin heidän vanhemmillaan. Nuorten keskuudessa karjalaisuus koetaan myös muuna kuin tarinoina evakoista.
Karjalaisuus Suomessa
“Karjalaisuus koetaan nykypäivänä liikaa yksittäisten perinteiden ylläpitämisenä ja sitä eksotisoidaan turhaan”, Häkki kertoo. Hän myös myöntää, että erilaisia näkökulmia tähänkin asiaan löytyy runsaasti.
Tällä hetkellä karjalan kielellä ei ole virallista asemaa Suomessa, mihin Häkki vaatii muutosta. Valtiollisella tasolla tulee hänen mielestään kirjoittaa kielilaki karjalalle, joka mahdollistaisi muun muassa palvelun tarjoamisen karjalaksi virallisissa tilanteissa.
Kommentoi