Parketti taipuu taiteeksi

Kierrätystaiteilija Lauri Lehenkari inspiroituu mosaiikista. Kuva: Lauri Lehenkari

Oululainen puualan artesaani ja puuseppä Lauri Lehenkari esittelee kierrätystaidetöitään Kolo Loungessa.

Arkityössään Lehenkari restauroi muun muassa ikkunoita ja ovia. Vapaa-ajallaan hän tekee puutöitä ja samalla häntä kiinnostavat kierrätykseen liittyvät asiat.

Uniikkeja teoksia

Kolo Loungessa 1. joulukuuta asti oleva näyttely sisältää Lehenkarin geometrisia, lähes kokokaan kierrätysmateriaaleista tehtyjä, teoksia. Päämateriaaleina taiteilija on käyttänyt vanhaa tammiparkettia, ovipaneelia ja huonekalujen tukilevyjä. Hän on kehittänyt tekniikkaansa ajan kuluessa, jotta taideteokset eivät olisi niin painavia, samalla kuviot ovat kehittyneet monitahoisemmiksi.

Taiteen tekeminen kyseisistä materiaaleista on aikaa vievää, koska tammiparketti on puhdistettava lakasta ja tiivistysliimasta. Jokainen teos on uniikkikappale, sillä Lehenkari käyttää erivärisiä petsejä parketin värjäämiseen. Hänellä on paljon ideoita tuleviinkin teoksiin, joten omien sanojensa mukaan käsissä on ikuisuusprojekti.

Inspiraatiota Lehenkari kertoo saavansa mosaiikkitaiteesta ja välillä ideat tulevat hänen uniinsa. Kierrätysmateriaalit ovat kiehtoneet taiteilijaa jo pienestä asti, kun hänen isänsä osti hänelle huutokaupoista esineitä, joita hän sai purkaa ja koota uudelleen. Taiteilijan mielestä kierrätyksen tärkeys ymmärretään nykyisin paremmin kuin ennen.

“Roskalavat ovat hyviä paikkoja löytää materiaalia. Myös tuttavani tuovat minulle kierrätykseen menossa olevaa puumateriaalia”, Lehenkari kertoo materiaaliensa hankinnasta.

Kolo Loungen omistaja Tiia Mustosen taustalla Lauri Lehenkarin graafista kierrätystaidetta. Kuva: Johanna Kiviniemi

Vaihtelevaa kulttuuria

Kolo Lounge valikoitui Lehenkarin teosten esittelypaikaksi, kun taiteilija oli huomannut siellä olevan näyttelyitä. Lehenkari otti yhteyttä paikkaan ja hänen taiteelleen löytyi sopiva aika ja paikka.

Kolon omistaja Tiia Mustonen kertoo paikassa olevan noin kuukauden välein vaihtuvia taidenäyttelyitä. Yleensä näyttelyiden sisältö löytyy suoraan taiteilijoiden kautta, jotka ottavat yhteyttä ja tarjoavat taidettaan esille.

“Näyttelyiden lisäksi meillä on runoiltoja, akustisia keikkoja ja kirjallisuustapahtumia”, Mustonen myhäilee paikkansa kulttuuritarjontaa.

Hänestä on hienoa, että taide tulee kahvilassa lähelle ihmisten arkea, ettei tarvitse erikseen lähteä näyttelyyn. Ensimmäiset näyttelyt olivat reilu vuosi sitten ja niiden sisältö valikoituu paikan ilmapiirin mukaan. Tarkoituksena on, että asiakkaille jää hyvä mieli esillä olevasta taiteesta.

“Näyttelyn aluksi löytyy helposti oma suosikki. Ajan kuluessa suosikki voi muuttua, kun taiteeseen saa rauhassa tutustua”, Mustonen toteaa innostuneesti.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*