Lukio-opetuksen uudet tuulet

Lukioiden ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä lisätään. Kuva: Pixabay

Lukioita odottavat suuret muutokset vuoden 2021 opetussuunnitelmassa. Uudistus tulee vain kuusi vuotta edellisen jälkeen.

Opetussuunnitelman perusteet sisältävät kaikkien lukioiden viralliset tavoitteet. Uusiutuva opetussuunnitelma pyrkii mukautumaan muuttuneeseen lukiolakiin, joka edellyttää suurempaa panostusta hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen sekä suhteiden tiivistämistä yhteiskuntaan ja työelämään.

Edellinen hallitus on myös asettanut tavoitteen, jonka mukaan vuonna 2030 ainakin puolet 25–34-vuotiaista olisi suorittanut korkeakoulututkinnon. Tällä hetkellä osuus on 41 prosenttia.

Hyvästit kursseille

Lukiokoulutuksen kesto säilyy kolmivuotisena, ja opintojen vähimmäistuntimäärä pysyy samana. Myös pakollisten ja soveltavien opintojen määrät pysyvät ennallaan.

Kurssit vaihtuvat opintopisteisiin ja moduuleihin. Yksi opintopiste vastaa puolta nykyisestä kurssista. Lukion oppimäärän suorittamiseen vaaditaan opiskelijalta vähintään 150 opintopistettä. Moduulit ovat 1–3 opintopisteen laajuisia, ja niitä on mahdollista yhdistää oppiaineiden rajojen yli.

Hyvinvointi etusijalla

Uusi opetussuunnitelma panostaa opiskelijoiden hyvinvointiin, joka on noussut suureksi huolenaiheeksi. Opiskelijoiden hyvinvointi kuuluu jokaisen oppiaineen opettajalle. Myös opinto-ohjausta pyritään kehittämään.

Lisäksi opiskelijoita kannustetaan ottamaan entistä paremmin mukaan paikallisten opetussuunnitelmien tekoon.

Muutos kannattaa

Pateniemen lukion rehtori Auvo Huotarin mielestä järjestelmän kehittäminen on aina hyvä asia. Viimeisimmän opetussuunnitelman jälkeen on jääty miettimään, mitä jatko toisi tullessaan.

”Muutoksien arvolatauma on aina se, että jokin muuttuisi paremmaksi.”

Huotari pitää uudistuksen hyvänä puolena sen opiskelijalähtöisyyttä. Opiskelijan kokonaisvaltainen tuki on kasattu niin, että se on toteutettavissa ja mahdollistaa pärjäämisen lukio-opinnoissa.

Toisaalta Huotaria arveluttaa, miten päiväkäytäntöjen ja oppituntien pituuksien muuttaminen vaikuttaa opiskelijoiden jaksamiseen ja ryhmäytymiseen.

Juuri uusiutuneet oppikirjat tulevat todennäköisesti muutoksen myötä vaihtumaan oppiaineiden laajentuessa.

”Opiskelijahuoltoon panostetaan erityisopettajaa myöten. Arviointi pyritään tekemään mahdollisimman laajakatseisesti”, Huotari toteaa opiskelijahyvinvointiin liittyen.

Lähde: Lukio-opetus mullistuu: Kurssit muuttuvat opintopisteiksi, oppiaineiden rajat murtuvat helpommin


Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*