Kylmän tullen monet kissat kaipaavat kodin lämpöön

Joskus Vierashuoneen löytötaloon päätyy kokonaisia perheitä. Kuva: Vierashuoneen henkilökunta

Pakkanen kiristyy ja irtokissat hakeutuvat lämpöön. Sen huomaa Kempeleen Vierashuoneen kissatalossa. Lähes kaikki 28 kissakoppia ovat varattuja, ja soittoja löytyneistä kissimirreistä satelee lähes päivittäin. Kissoja paikan päälle kiikuttavat Vierashuoneen työntekijöiden lisäksi niin kansalaiset kuin poliisikin. Uusia koteja kaipaillaan jatkuvasti.

Vierashuoneen yrittäjä, eläintenhoitaja Simo Tolonen uskoo muun muassa ihmisten tietoisuuden lisääntymisen ja kehittyvän eläinsuojelutyön vievän asioita eteenpäin.

”Pitkässä juoksussa asiat menevät parempaan suuntaan ja eläimiä hylätään vähemmän.”

Vielä nykyään kissan saa liian halvalla

Kempeleen Vierashuoneelle on tähän mennessä tänä vuonna tullut noin 240 kissaa ja 100 koiraa. Kissoista 80-90 on mennyt uusiin koteihin, noin kymmenen on jouduttu lopettamaan ja loput ovat palanneet vanhoihin koteihinsa. Hylättyjä koiria ei Tolosen muistin mukaan ole tänä vuonna vielä eläinkotiin päätynyt. Hylkäysyrityksiä kyllä on ollut, mutta huonolla menestyksellä.

”Nettiin laitetuista kuvista on selvinnyt oikeat omistajat ja sitä kautta hylkäysyritykset”, Tolonen kertoo.

Hänen mukaansa koirien kanssa ei sinänsä ole kuitenkaan ongelmaa. Määrät eivät ole liian suuria ja ottajia riittää: suurin osa löytää takaisin vanhaan kotiinsa ja uusiakin koteja löytyy näppärästi. Tällä hetkellä koiria ei ole löytötalossa yhtään.

Tolonen on kuitenkin huolissaan erityisesti kissojen tulevaisuudesta.

”Kissojen arvostus ei lisäänny niin kauan, kun niitä lähes ilmaiseksi annetaan.”

Uusia koteja kaipaillaan

Kissoja löytötalosta löytyy tällä hetkellä 27. Ennen luovutusta kissat steriloidaan, rokotetaan, madotetaan ja sirutetaan. Kaikki tämä kustantaa uudelle omistajalle 190 euroa. Löytötalosta kissat lähtevät ainoastaan sisäkissoiksi.

Kissat viettävät talolla keskimäärin 20 päivää, joten paikkoja vapautuu melko usein. Tilanpuutteen vuoksi kissoja ei ole tarvinnut vielä koskaan lopettaa, mutta jos niin kävisi, olisi vanhimmasta päästä lähdettävä liikkeelle.

Pisin kissan viipymisaika löytötalossa on Tolosen muistin mukaan noin kahdeksan kuukautta. Kaikille annetaan mahdollisuus, ja vaikeatkin tapaukset pääsevät vähintään sijaiskotiin ja sitä kautta mahdollisesti myöhemmin oikeisiin koteihin. Haasteellisinta on, jos aikuinen kissa on villi. Silloin eläin usein vaatiikin sijaiskotia totutteluun. Myös esimerkiksi kylmän vaurioittamat eläimet tarvitsevat pitemmän toipumisajan ennen sijoitusta.

Tolosen mukaan hänen toimintansa avoimuus ja hyvä verkostoituminen mahdollistavat sen, että kissoja kulkeutuu uusiin koteihin ympäri Suomea. Sijaiskoteja tarjoaa muun muassa eläinsuojeluyhdistys.

Totuus kuitenkin on se, että paljon kissoja jää myös ulos paleltumaan.

Pieni ja vikkelä Tilda pääse pian uuteen kotiin kunhan painoa on kertynyt tarpeeksi. Kuva: Julia Ramstedt

Tolonen uskoo, että kaikkien lemmikkikissojen ja -koirien sirutus olisi ratkaiseva tekijä löytöeläintoiminnan sujuvuudessa ja tapauksissa, joissa eläimet on tahallisesti hylätty.

Tunnistusmerkinnän avulla eläimen ja omistajan tiedot selviävät nopeasti ja karanneet lemmikit pääsevät nopeammin takaisin omiin koteihinsa.

Kilpailutus keskitti karkurit Kempeleeseen

Oulun seudun löytöeläintoiminta siirtyi vuoden 2018 alusta lähtien kokonaan Kempeleen Vierashuoneelle. Tolonen meinasi jo lopettaa löytöeläintoiminnan kokonaan, mutta päättikin kokeilla onneaan tarjouskilpailussa. Kilpailu ratkesi lopulta hänen edukseen, ja kaikki löytöeläimet Yli-Iin ja Lumijoen väliltä päätyvät nykyisin Vierashuoneelle. Tolonen jatkaa löytöeläintoimintaa ainakin vielä seuraavaan kilpailutukseen asti.

Toiminnan keskittyessä Vierashuoneelle eläinmäärät kasvoivat ja tiloja piti uudistaa. Muutoksen myötä myös lisätyövoimaa palkattiin. Löytöeläintoiminta yksistään ei ole runsaista lahjoituksista ja kunnan tuesta huolimatta kannattavaa, mutta yhdessä hoitolan kanssa se on mahdollista.

Vaikka löytötalon puolella onkin lähes täyttä, kaikki eläimet otetaan vastaan. Koskaan ei ole vielä käynyt niin, että Tolosen olisi pitänyt ottaa hoidokkeja kotiin asti löytöeläintilojen loppuessa.

Vierashuoneelle ovat vuosien varrella päätyneet niin kilpikonnat, kaniinit ja kakadut kuin kesyhiiretkin.

”Kerran löytyi metsästä pari kanaakin, mutta ne vietiin paikalliselle kanalan pitäjälle oikeanlaiseen hoitoon”, Tolonen naurahtaa.

 

Vierashuoneen löytöeläimiin voi käydä tutustumassa yrityksen nettisivuilla ja Facebookissa, sekä paikan päällä Kempeleessä vierailuaikoina.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*