Internetin vaikutus kasvaa tietokoneiden ulkopuolelle – uuden sukupolven 5G-verkko tekee tuloaan

Kuva: Pixabay

Monilla meistä on käytössä useampi laite, joka pystyy yhdistämään itsensä internetiin. Lähitulevaisuudessa on mahdollista, että monet muutkin kotitalouden elektronisista laitteista, kuten jääkaappi ja pakastin tai jopa autotallissa oleva auto, ovat yhteydessä verkkoon. Puhutaan esineiden internetistä.

”Jatkossa meistä kaikista tulee 5G:n käyttäjiä, vaikka ei puhelinta haluaisikaan käyttää”, sanoo Olli Liinamaa, joka toimii Oulun yliopistossa ja Nokialla 5G-testiverkon projektipäällikkönä.

2020-luvulla kuluttajille tulee uusi tehokkaampi verkko

Viidennen sukupolven 5G-verkko tarjoaa lisää nopeutta ja pienempää viivettä internetin käytössä. Verkko sietää myös entistä enemmän laitteita kuin nykyinen 4G-verkko.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kotitalouden kaikki laitteet ja älyllä varustetut asiat voisivat toimia moitteettomasti verkossa. Maailmanlaajuisesti esimerkiksi robottiautojen verkostoa pystyisi hallinnoimaan 5G-verkossa niiden vaatiessa luotettavan ja entistä nopeamman yhteyden.

Sonera ja Nokia ovat kertoneet ensimmäisten kaupallisten 5G-verkkojen kokeilujen tapahtuvan Helsingissä jo vuonna 2018. Arkikäyttöön verkkoa saadaan vielä odottaa, sillä sitä tukevia laitteita ei myydä vielä kuluttajille.

Arkisena esimerkkinä Liinamaa käyttää älykästä polkupyörää. 5G mahdollistaa polkupyörän liittämisen verkkoon. Näin ollen puhelin ja polkupyörä kommunikoivat samassa verkossa ja puhelimella voi esimerkiksi seurata pyörän sijaintia.

”Tämä tekisi polkupyörävarkaan homman hyödyttömäksi”, Liinamaa toteaa.

Liinamaan mukaan normaalissa laajakaistatoiminnassa eli ihmisten arkisessa internetin käytössä uusi verkko ei tule aiheuttamaan suurempia hinnanmuutoksia. Toisaalta kun kulutustavaroihin aletaan lisätä älykkyyttä, näkyy se todennäköisesti myös hinnassa.

Urheilutapahtumissa pyritään hyödyntämään uutta teknologiaa

Yle uutisoi marraskuussa 5G:n mahdollisuuksista muuttaa tapaamme seurata urheilua. Telia on tehnyt sopimuksen SM-liigan kanssa ja aikoo tuoda kisahalleihin 3D-kameroita, joita ihmiset voivat käyttää reaaliaikaisesti etänä.

Samalla katsoja voi seurata pelaajatilastoja ja katsoa vaikka tehdyn maalin hidastettuna omalta puhelimeltaan.

Uuden 5G-verkon odotetaan olevan esillä Etelä-Korean talviolympialaisissa Pyeongchangissa vuonna 2018. Olympialaisten kisakylään ja kisabusseihin asennetaan toimiva 5G-verkko, josta vastaa muun muassa Oulun yliopisto.

Suomessa kehityksen keskuksena Oulun yliopisto

Oulun yliopisto tekee mittavaa tutkimustyötä uuden verkon kanssa. Yliopistolle on rakennettu kokonainen testilaboratorio tutkimustyötä varten, ja käyttäjäkokemuksia kartutetaan kampukselle rakennetulla testiverkolla.

Liinamaa toivoo testiverkon tulevan jokapäiväiseen käyttöön opiskelijoiden, tutkijoiden ja muun henkilökunnan toimissa yliopiston kampuksella.

Katseita on suunnattu jo eteenpäin 6G-verkkoon. Oulun yliopisto on hakenut Suomen Akatemian lippulaivaohjelmaan. Hakemus on 24 miljoonaa euroa, jonka yhtenä päätavoitteena on uuden sukupolven langattoman verkon kehitys.

”Toiveena on, että päästään haastateltavaksi ja osaksi rahoitettua toimintaa”, sanoo Liinamaa.

Lähteet

Yle: Virtuaalilasit päähän ja piippuhyllylle? 5G saattaa mullistaa sen, miten katsomme urheilua

Oulun yliopisto: Oulun yliopisto suuntaa vahvasti kohti 6G:tä langattoman tietoliikenteen tutkimuksessa

Oulun yliopisto: 5G-testiverkko luo bisnesmahdollisuuksia

Yle: 5G:n odotetaan räjäyttävän verkon, mutta tarvitseeko jääkaapin ja pakastimen puhua keskenään?

 

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*