Nuorten hengailu Valkeassa herättää keskustelua

17-vuotiaat Milla, Anna ja Juho viettävät aikaa kauppakeskus Valkeassa, koska he tapaavat siellä omanikäisiään nuoria. Kuva: Eeva Ollila

Nuorten hengailu kauppakeskus Valkeassa on herättänyt keskustelua. Ihmiset ovat närkästyneitä nuorten ajanviettotavoista kauppakeskuksessa ja kokevat nuoret häiriöksi.

”Nuoret kulkevat ympäriinsä, kiljuvat ja kiroilevat, hypistelevät myytävänä olevia tavaroita ja ostavat ehkä jonkun karkin, jos sitäkään. Toisaalta. Pakko nuorten jossain on olla. Missä he olivat ennen kuin Valkean Kesäkatu avattiin?” kirjoittaa nimimerkki ”Teuwo” Kalevan nettiuutisen kommenteissa.

Kolme Valkeassa hengailevaa nuorta ovat 17-vuotiaat Milla, Anna ja Juho. He viettävät kauppakeskuksessa aikaa, koska tapaavat siellä omanikäisiään kavereita. Nuoret kertovat suosivansa kauppakeskusta sen vuoksi, että esimerkiksi nuorisotaloilla väki on yhä nuorempaa.

Nuoret saapuvat Valkeaan koulun jälkeen, jos koulupäivä on ollut lyhyt. Pidempinä päivinä ainakin Anna menee suoraan kotiin. Ystäväporukka suhtautuu Kalevan uutisen kommentteihin huvittuneesti.

”Onhan täällä niitäkin jotka kiljuvat, huutavat ja roskaavat”, kertoo Anna. Juho lisää, että järjestyksenvalvojat pitävät kuitenkin sujuvasti järjestyksen kauppakeskuksessa.

Turvalliset aikuiset tärkeitä nuorille

Aseman Lapset ry:n nuorisotyöntekijä Simo Kivarin mukaan nuorilla on oikeus viettää vapaa-aikaa kauppakeskuksessa kuten kenellä tahansa.

”Nuoruus on iloinen asia ja se saa näkyä. Turvallisia aikuisia pitää olla ympärillä.” Kivarin mukaan turvallisia aikuisia kauppakeskuksessa ovat nuorisotyöntekijöiden lisäksi myös muu kauppakeskusväki, kuten järjestyksenvalvojat ja yrittäjät.

Yle uutisoi keväällä 2014, että nuoret pääsevät suunnittelemaan tuolloin rakenteilla olevaa kauppakeskus Valkeaa. Ajatuksena oli, että nuoret kehittävät yhdessä sisustussuunnittelijan kanssa konkreettisesti sisätiloja. Annan, Millan ja Juhon mielestä suunnitelma toteutui osittain.

”Täällä on latauspaikkoja ja kauppoja, mutta sohvat puuttuvat”, kertoo Anna. Juho yhtyy tähän pohtien, että Valkeassa saisi olla lisää istumapaikkoja. Kummatkin toivoisivat latauspisteet istumapaikkojen yhteyteen.

Nuorisotyöntekijät jalkautuvat Valkeaan

Valkeassa käy viikoittain nuorisotyöntekijöitä viettämässä aikaa nuorten kanssa. Yksi nuorisotyön muoto on jalkautuminen, joka tarkoittaa sitä, että nuoria kohdataan vapaa-ajan paikoissa ja heidän kanssaan vaihdetaan kuulumisia.

Kivarin mukaan nuoret ovat suhtautuneet nuorisotyöntekijöihin hyvin. Hän painottaa turvallisten aikuisten läsnäolon tärkeyttä nuorten seurassa.

Tavatut nuoret suhtautuvat nuorisotyöntekijöihin positiivisesti. ”Olen pari kertaa tavannut heidät ja he ovat mukavia”, Anna sanoo. Muut yhtyvät tähän. Kauppakeskuksen kesäkatu on avoinna vuorokauden ympäri, sillä se on julkinen katu. Nuorten mielestä kesäkadulla on rauhallista myös kauppojen sulkeuduttua.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*