Miksi maiskuttelu miellyttää?

Kuva: Pixabay

Videolla nainen istuu mikrofonin edessä syöden sipsejä. Toisella videolla hän poksauttaa kuplamuovia ja naputtelee seinää pitkillä kynsillään. Kolmannella videolla nainen kuiskailee rentouttavasti. Videoilla on lähes kymmenen tuhatta katsojaa ja satoja kommentteja. Mikä saa ihmiset katsomaan tällaisia videoita?

Kyseessä on ASMR-ilmiö. Autonomous sensory meridian response, joka suoraan suomennettuna tarkoittaa autonomisia rauhoittavia aistielämyksiä, on laajalle levinnyt ilmiö jossa tietyt äänet ja kuvat aiheuttavat kuuntelijassa erilaisia tuntemuksia. On olemassa lukemattomia Youtube-kanavia, jotka on omistettu täysin erilaisille ASMR-videoille.

Oululainen Emil Partanen on kokenut ASMR-elämyksiä pienestä pitäen, mutta tutustui ilmiöön tarkemmin vasta aikuisiällä.

”Alunperin en edes tiennyt mitä ASMR on, tykkäsin vain lapsesta asti kuunnella äänityksiä joissa kuului kivoja pikkuääniä, esimerkiksi rapinaa ja naputtelua. Vasta viime vuosina olen löytänyt varsinaisia ASMR-kanavia esimerkiksi Youtubesta ja tajunnut, että se on ihan yleinen juttu”, kertoo Partanen.

Kuiskailua ja hiusten harjausta

Yleisimpiä aistielämysten laukaisimia ovat muun muassa kuiskailu, huulista lähtevät äänet kuten maiskuttelu ja suutelu, ja esimerkiksi se kun omat hiukset ovat harjattavana.  Noiden lisäksi videoilla saatetaan tuottaa arkisia ääniä, esimerkiksi suihkepullon suihkutusta tai ikkunan naputtamista.

”Joskus haluaa kuunnella puheääniä kun taas joinain kertoina tekee mieli enemmän vaikkapa naputuksia. Joskus kuuntelen sellaisia, missä on molempia yhtä aikaa. Esineäänistä lemppareita on muovin rapistelu”, Partanen sanoo.

Videoita katsotaan ja tehdään yleensä rentoutumistarkoituksessa, vaikka jotkut väittävätkin näiden aistielämyksien kulkevan käsi kädessä seksuaalisen mielihyvän kanssa. Monet käyttävät ASMR-videoita esimerkiksi nukahtamisen helpottamiseksi.

”Katson niitä rentoutumista varten tai joskus kuuntelen ASMRia työskentelyn taustalla musiikin sijaan. Saan ASMRista niitä kuuluisia ”tinglejä”, jotka tuntuu höpöltä.”

Kaikki eivät reagoi videoihin samalla tavalla. Jotkut eivät koe minkäänlaisia tuntemuksia, ja jotkut kokevat ASMR-videot ahdistavina ja vaivaannuttavina.

 

Lähteet: asmr.fi

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*