Totta vai tarua? Vaikuttaako painonnosto nuorten pituuskasvuun?

Yksi isoimmista treenimyyteistä on kautta aikojen ollut painonnoston negatiivinen vaikutus nuoren harrastajan pituuskasvuun. Myytin taustalla ovat aiemmin tehdyt tutkimukset liittyen voimaharjoittelun loukkaantumisriskeihin.

Painonnosto on urheilulaji, jonka tavoitteena on joko temmata tai rinnan kautta työntää maasta määrällisesti mahdollisimman paljon rautaa ylös suorille käsille.

Pätevän ammattilaisen alaisuudessa suoritettu painonnosto on todistettu turvalliseksi harjoittelumuodoksi ja sillä on tutkitusti monia positiivisia terveysvaikutuksia. Tutkimustulokset osoittavat, että oikeanlainen painonnostotyyppinen harjoittelu vahvistaa nuorten luustoa.

Oikein harjoittelu tärkeintä

Olympiatason painonnostaja ja lääkäri Anni Vuohijoki vahvistaa väitteen voimaharjoittelun vaikutuksista pituuskasvuun vääräksi. Hänen mukaansa painonnosto ei vaikuta nuorten pituuskasvuun negatiivisesti, millään tavalla. Kaiken kaikkiaan lajin harrastamisen hyödyt päihittävät haitat, kun vain harjoitellaan oikein.

Vuohijoki kertoo, että tärkeintä on pitää painot itselleen sopivalla ja kehittävällä tasolla. Nuoren on hyvä huolehtia siitä, että harjoitteleminen on pidettävä tasapainossa levon kanssa, ruokavalio unohtamatta. Liian vähäinen ravinto lisää itsessään loukkaantumisriskiä ja lihaksen kasvamista merkittävästi, joka voi haitata nuoren kasvukehitystä.

Totta vai tarua? Tarua

Dokumenttiaineistoja läpikäydessä on otettava huomioon erinäiset ulkoiset sekä sisäiset tekijät nuorten pituuskasvussa. Myytti siitä, että painonnosto itsessään vaikuttaisi pituuskasvuun on tarua.

Oikein suunniteluilla painonnosto-ohjelmilla ja niiden toteuttamisella ei ole ilmeistä negatiivista vaikutusta nuoren pituuskasvuun.  Pituuskasvuun voi kuitenkin vaikuttaa muun muassa hormonit, geenitekijät, ravinnonmäärä, vitamiinit sekä mahdolliset sairaudet.

Teksti: Anton Kokkola, Ilona Manninen ja Kalle-Kari Leppäjärvi

Lähteet:

Painonnostoliitto: Urheiluvammat painonnostossa – onko painonnosto vamma-altis laji?

Lihastohtori: Lasten ja nuorten voimaharjoittelu – Aalto ja Veija

Ari Moilanen, AmVT 2002: Nuorten voimaharjoittelu

Robert M Malinan tutkimus 2006: Weight training in youth-growth, maturation, and safety: an evidence-based review

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*