Yle: Vaalipiireistä valittavien kansanedustajien määrä muuttuu ensi kevään eduskuntavaaleissa

Eduskunnan täysistuntosali 2018. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Eduskuntavaalit käydään huhtikuussa 2023 ja kansanedustajien määrä riippuu vaalipiirien lokakuun väkimäärästä. Lapista tullaan valitsemaan yksi ja Kaakkois-Suomesta kaksi kansanedustajaa vähemmän kuin aiemmin. Vastaavasti Helsingissä, Uudellamaalla ja Pirkanmaalla tullaan valitsemaan enemmän kansanedustajia kuin aiempina vuosina. Asiasta uutisoi Yle.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän mukaan kansanedustajien paikkojen vähentämisen myötä piilevä äänikynnys nousee Lapissa. Tällä tarkoitetaan, että ehdokas ei välttämättä tule valituksi korkealla henkilökohtaisella äänimäärällä. Kansanedustajien vähentäminen voi näkyä myös ehdolle asettumisen innokkuuden laskemisena. Valittujen kansanedustajien edustavuus voi myös jäädä suppeaksi.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoo, että äänestysaktiivisuus on alhaisempaa pienissä vaalipiireissä kuin isoissa vaalipiireissä. Asian korjaamiseksi on ehdotettu vaalipiirien yhdistämistä. Jääskeläisen mielestä on kuitenkin lukuisia syitä, miksi vaalipiirien yhdistäminen ei tällä hetkellä onnistu. Yksi on se, että vaalipiirien alarajaksi on säädetty perustuslaissa 12. Toisena syynä nähdään heikko alueellisen edustavuus, koska Lapin vaalipiiriin yhdistyessä Oulun vaalipiiri kattaisi maantieteellisesti puoli Suomea.

Lähde: Kansanedustajien määrä vähenee Lapissa ja Kaakkois-Suomessa – Helsinki, Uusimaa ja Pirkanmaa saavat lisää edustajia

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*