Yle: Tupakkaveron tuotto kääntyi laskuun: veroa aiotaan korottaa

Tupakan hinta kasvaa vuosi vuodelta Kuva: Pixabay

Tupakkatuotteiden kulutus on laskenut, ja syynä voidaan pitää veronkorotuksista seurannutta hintojen nousua sekä tupakan haittojen tuomista esille, jolla on pyritty vähentämään kulutusta. Sanna Marinin hallitus supisti tupakkaveron tämän vuoden tuottoarviota yhteensä 106 miljoonaa euroa eli lähes kymmenen prosenttia viime vuodesta. Tänä vuonna tupakkaveron tuotoksi arvioidaan noin 1 026 miljoonaa euroa.

Tupakkaveroa on korotettu vuodesta 2009 vuosittain, ja vuodesta 2016 lähtien korotustahtia tihennettiin kahteen kertaan vuodessa. Tupakkatuotteiden haittoja on haluttu ehkäistä ja veroa on nostettu, jotta tupakan hinta nousisi ja harvempi enää polttaisi. Tavoitteena on kuitenkin haluttu mitoittaa hinnannousu niin, että ihmiset eivät korvaisi kotimaista myyntiä verotuksen ulkopuolelle jäävällä matkustajatuonnilla tai salakuljetuksella.

Tänä vuonna savukkeiden veroa aiotaan korottaa yhteensä keskimäärin 13 prosenttia. Valtion tupakkaverotulojen arvioidaan kasvavan vuositasolla noin 117 miljoonalla eurolla, kun muutokset ovat tulleet voimaan.

Yle: Haittaverojen korotusautomaatti yskähtelee: tupakkaveron tuotto kääntyi laskuun, ja pian yksi aski voi maksaa 10 euroa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*