Yle: Maailman hiilidioksidipäästöt pian samalla tasolla kuin ennen pandemiaa – Kiinan osuus päästöistä jopa 31 prosenttia

Kansallisella tasolla maailman neljän kovimman saastuttajan hiilidioksidipäästöt ovat pian samalla tasolla kuin ennen pandemiaa. Kuva: Pixabay

Global Carbon Project- järjestön vuosittaisesta raportista selviää, että maailmanlaajuiset hiilidioksidipäästöt palaavat koronapandemian edeltävälle tasolle vielä tämän vuoden aikana. Kiinan osuus on jopa kolmasosa hiilidioksidipäästöistä.

YK:n ilmastohuippukokous COP26 on paraikaa käynnissä Skotlannin Glasgow’ssa. Hiilipäästöt pitäisi saada leikattua puoleen vuoteen 2030 mennessä ja hiilineutraalius pitäisi saavuttaa viimeistään vuonna 2050.

Raportin mukaan öljystä aiheutuvat päästöt pysyvät 2019 vuoden tason alapuolella, mutta Earth System Science Data -tiedejulkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan päästöt voivat nousta jälleen kasvuun, kun kuljetus- ja ilmailusektorit palautuvat koronapandemian aiheuttamista häiriöistä.

Oslon kansainvälisen ilmastotutkimuskeskuksen Glen Petersin mukaan Kiinassa päästömäärät ovat kovassa nousussa, vaikka Kiina on sitoutunut siihen, että maa saavuttaisi hiilineutraaliuden vuoteen 2060 mennessä.

Raportin mukaan kuitenkin yhteensä 23 maassa on huomattu voimakasta talouskasvua sekä päästömäärien laskua. Yhdysvalloissa päästömäärät laskevat 3,7 prosenttia ja EU:ssa 4,2 prosenttia.

Yle: Maailman hiilidioksidipäästöt palaamassa pandemiaa edeltävälle tasolle – Kiinan kontolla jo lähes kolmasosa kokonaispäästöistä

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*