Venäläisurheilijat eivät osallistu Etelä-Korean olympialaisiin

”Venäjällä ei ole koskaan ollut eikä koskaan tule olemaan valtiojohtoista urheilun dopingohjelmaa, vaikka meitä tällaisesta syytetään”, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo venäläisen uutistoimisto Tassin haastattelussa. Kuva: Pixabay

Tiistaina Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) sulki Venäjän kokonaan helmikuussa järjestettävistä Korean olympialaisista. KOK langetti myös Venäjän urheiluministeri Vitali Mutkolle sekä varaurheiluministeri Juri Nagornille elinikäisen toimintakiellon olympialaisissa.

Kainuun Sanomien mukaan yksittäiset, dopingista puhtaat, venäläiset urheilijat kuitenkin saavat osallistua olympialaisiin rinnassaan merkintä OAR. Se tarkoittaa olympiaurheilijaa Venäjältä. Edes RUS-lyhenne ei näy venäläisten paidoissa.

Venäjällä tiedot valtiojohtoisesta dopingohjelmasta on kiistetty säännöllisesti valtion ylintä johtoa myöten.

KHL-pelaajien osallistuminen vielä epävarmaa

Pääasiassa Venäjällä pelattava jääkiekkoliiga KHL on miettinyt pelaajiensa päästämistä olympialaisiin. Venäläislehti Sport-Expressin mukaan KHL pohtii vetäytyvänsä Korean olympialaisista. Olympialaisten aikana olevan tauon peruminen olisi vastaveto KOK:n toiminnalle.

Venäjän jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Oleg Znarok kuitenkin sanoo, että venäläinen joukkue lähtee olympialaisiin. He olisivat neutraalin statuksen urheilijoina eli ilman Venäjän tunnuksia. Iltalehti kertoo, että venäläisten jääkiekkoilijoiden joukkue pelaisi olympialipun alla ja sen hymni olisi olympiahymni.

Dopingvyyhti alkoi paljastua vuonna 2014

Venäjän laajan ja järjestelmällisen dopingohjelman paljastuminen on puhuttanut urheilumaailmaa viime vuosina. Dopingohjelman setviminen alkoi Ylen mukaan vuonna 2014 saksalaisen ARD-kanavan esittämän dokumentin jälkeen. Dokumentissa muun muassa kiekonheittäjä Jevgenia Petsherina sanoo, että noin 99 prosenttia venäläisurheilijoista käyttää dopingia.

Dokumentin näyttämisen jälkeen myös maailman antidopingtoimisto Wada kiinnostui Venäjän toimista. Wadan kolmen hengen nimeämä ryhmä kertoi, että Venäjän dopingohjelma on valtiorahoitteinen. Ryhmä esitti, että Venäjä pitäisi sulkea kansainvälisestä yleisurheilusta.

Tänä kesänä Lontoon yleisurheilun MM-kisoihin osallistui vain 7 venäläistä urheilijaa, hekin ilman Venäjän kansallistunnuksia.

Lähteet: Yle: Näin Venäjän historiallisen dopingskandaalin paljastuminen on edennyt 

IL: Voiko Venäjän ylimielinen suunnitelma toteutua? Aikoo pelata olympiakiekkoa omassa värissään

Yle: Putin: Amerikkalaiset haluavat sotkea Venäjän presidentinvaaleja, ja aseeksi on otettu dopingskandaalit

Kainuun Sanomat: Venäjän lippu ei liehu Korean olympialaisissa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*