Veikkausliigan vuoden tulokas Rasmus Karjalainen tähtää korkealle

Rasmus Karjalainen pelasi nappikauden PS Kemin paidassa. Kuva: Veikkausliiga.

Oululaislähtöinen 21-vuotias Rasmus Karjalainen on tällä hetkellä yksi kotimaisen jalkapallon mielenkiintoisimmista nimistä. Oululaisnuorukainen on noussut lähes lentämällä kahdessa vuodessa kakkosdivisioonasta kovaksi liigatason pelaajaksi.

Ensi kaudeksi PS Kemistä Kuopion Palloseuraan siirtyvä laituri lomailee tällä hetkellä kotikaupungissaan Oulussa. KuPS:n harjoitukset jatkuvat tammikuussa, ja vaikka miehen katse onkin jo tiukasti ensi kaudessa, juuri nyt hän keskittyy akkujen lataamiseen.

”Olin viime talven kokonaan armeijassa ja pääsin pois käytännössä suoraan kauden alkuun. Ei ole oikeastaan ehtinyt koko vuonna lomailemaan, ja loppukaudesta meinasi alkaa olla jo vähän loppuunpalamisen merkkejä”, Karjalainen muistelee.

Nappikausi takana

Karjalainen teki viime kaudella todellisen läpimurron liigan eliittiin. AC Oulusta Kemiin siirtynyt OLS:n kasvatti summasi lopulta kahdeksan maalia ja neljä syöttöä. Karjalainen muistelee kautta lämmöllä.

”Nappiinhan se meni, ei siihen muuta voi sanoa. Alkukaudesta pohdittiin valmentajan kanssa, miten tämä homma saataisiin toimimaan. Rupesin vain tekemään töitä, joka treeneissä ja treenien jälkeen enemmän toistoja, enemmän laukauksia ja lisää hommia. Kovalla työllä se palkinto kyllä tulee”, pelaaja muistelee kauden alkua.

Avauskokoonpanopaikan saatuaan Karjalaisen peli alkoi kulkea, ja toukokuun lopussa tulleet kaksi vierasvoittoa avasivat koko joukkueen henkistä lukkoa. Tämän jälkeen peli lähti rullaamaan ja heinä-elokuun vaihteessa Karjalainen iski viiteen peliin viisi maalia. Loppukausi oli joukkueelle  vaikea, yhdeksästä viimeisestä pelistä käteen jäi vain kolme tasapeliä.

”Kesä-heinäkuussa kukaan ei edes miettinyt, että voitaisiin tällä kaudella pudota. Jossain vaiheessa tuli sitten romahdus ja HIFK tuli samalla lujaa takaa, ja jännäksihän se vielä meni.”

Kemi vältti lopulta karsinnan kolmen pisteen erolla. Karsintaan joutunut HIFK putosi lopulta ykköseen FC Hongan noustessa Veikkausliigaan.

Tunnustusta kauden jälkeen

Kauden jälkeen Karjalaisen nappikausi sai tunnustusta myös Palloliiton Captain’s Ball -gaalassa. Hänet palkittiin vuoden Veikkausliigatulokkaana, ja valittiin lisäksi liigan tähdistökentälliseen.

”Tähdistökentälliseen pääsyä arvostan jopa enemmän noista kahdesta, totta kai se tulokaspalkintokin oli älyttömän hienoa saada. Ennen kauden alkua monet epäilivät, että mahdanko pärjätä liigassa. Se oli sitten eräänlainen konkreettinen osoitus siitä, että kyllä pärjään.”

Karjalainen ei pidä hätiköityä nousua liigatasolle hyvänä vaihtoehtona. ”Nykyisin monilla junioreilla tuntuu olevan tavoitteena pelkkä liigaan pääsy. Porukka hätiköi pois divarista, vaikka liigaan pitäisi mennä sitten kun on valmis sinne.”

Ensi kaudella taas uudelle tasolle

Ensi kaudelle Karjalaisen joukkue vaihtuu häntäpäässä majailleesta Kemistä hopeaa voittaneeseen Kuopion Palloseuraan.

”Ainoana järkevänä tavoitteena on lähteä hakemaan mahdollisimman paljon maaleja. En todellakaan ole vielä tyytyväinen. Kovalla työllä vain eteenpäin ja vastoinkäymisistä yli”, Karjalainen linjaa.

”Joukkueena meidän pitäisi pärjätä europeleissä ja taistella liigamestaruudesta. Taso tulee varmasti riittämään.”

Uudesta seurasta miehellä on vain positiivista sanottavaa tähän mennessä. ”Kun nyt kolme viikkoa olen siellä treenannut, niin tosi ammattimaista toimintaa on ollut. Kaikki järjestelyt ovat viimeisen päälle ja Kuopio on varmasti hyvä paikka kehittyä.”

Tällä hetkellä Karjalainen keskittyy ensi kauteen. Pitkällä tähtäimellä hän hakee paikkaa ulkomailta. Tapojensa mukaan hän ei kuitenkaan hätäile tavoitteidensa kanssa, vaan ottaa mieluummin rauhallisesti puntaroiden askel kerrallaan.

”Jos olisin esimerkiksi nyt lähtenyt, olisin todennäköisesti lähtenyt haastajana hakemaan pelipaikkaa. Pyrin nyt pelaamaan nappikauden, ja toivottavasti pääsen jonkin ajan sisällä siirtymään vahvistuksena jonnekin. Esimerkiksi Ruotsin liiga olisi jo kova juttu, mutta totta kai sitä aina haaveilee vielä isommastakin.”

Rasmus Karjalaisen pelaajaprofiili Livetulokset.com-sivustolla

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*