Uutistoimisto Reuters: Suomi suunnittelee uutta lakia sukupuolten palkkaerojen kuromiseksi

Kuva: Gettyimages

Suomen hallitus suunnittelee uutta lakia, joka antaa työntekijöille mahdollisuuden tarkistaa kollegoidensa tulot, jos he epäilevät palkkasyrjintää. Tämä on osana pyrkimystä kaventaa miesten ja naisten välisiä palkkaeroja.

Lakiesitystä ovat kritisoineet ammattiliitot ja työntekijäjärjestöt. Heidän mukaansa esitys aiheuttaisi konflikteja työpaikoilla.

”Hallitusohjelmassa keskeistä on perusteettomien palkkaerojen poistaminen”, tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist kertoi Reutersille.

Hän kertoo odottavansa, että lakiesitys hyväksytään eduskunnassa ennen huhtikuun 2023 vaaleja.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) tekemän palkkatasa-arvo tutkimuksen mukaan suomalaiset naiset ansaitsivat 17,2 % vähemmän kuin miehet vuonna 2020.

Tutkimuksessa Suomi sijoittui sijalle 37, selvästi jäljessä muita pohjoismaita, vaikka sukupuolten välinen tasa-arvo on ollut Suomessa korkealla poliittisella asialistalla vuosikymmeniä. Esimerkiksi Norja on sijalla 8, Tanska 9 ja Ruotsi 12.

Tasa-arvovaltuutetun vuoden 2018 raportti osoitti, että syyt ovat samankaltaisia kuin muissa Länsi-Euroopan maissa. Työmarkkinat ovat jakautuneet mies- ja naisvaltaisiin ammatteihin, isät pitävät vähemmän vanhempainvapaata kuin äidit ja naiset jäävät usein ylennyksien ulkopuolelle.

Reuters: Finland plans to let workers see colleagues’ salaries to close gender pay gap

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*