Uusia hävittäjiä ehdotetaan koottavan Suomessa

Mikäli Eurofighter Typhoon valitaan Suomen ilmavoimien uusimmaksi hävittäjäksi, koneet voitaisiin koota Suomessa, ehdottaa BAE Systems. Uudet hävittäjät tulevat maksamaan noin yhdeksän miljardia euroa, ja kokoamistyö voisi korvata osan summasta.

”Kokoonpanotyön arvo voisi olla 5-10 prosenttia kauppahinnasta”, BAE Systemsin Euroopan aluejohtaja Mark Parkinson arvioi.

Suomen 1990-luvulla hankkimat Hornet-hävittäjät saavuttavat käyttöikänsä lopun. Suomen Ilmavoimien kalustossa on 62 käyttökelpoista Hornetia. Suomen hallitus ja puolustusvoimat tekevät valintapäätöksen ja sopimuksen uusien lentokoneiden hankkimisesta vuoden 2021 alussa.

Monet NATO-valtiot ovat siirtyneet käyttämään Typhoon-hävittäjää, ja brittiläinen BAE Systems kuuluu yhteenliittymään, joka valmistaa Typhoon-hävittäjiä neljässä maassa. Parkinson vahvistaa, että koneen kokoamisesta paikan päällä koituisi etua rakenteeseen tutustumisen muodossa. Paraikaa Typhooneja on toiminnassa 483  ja 116 rakenteilla.

Suomen Puolustusvoimien uusimmaksi hävittäjäksi on ehdolla muitakin koneita. Typhoonin kanssa kilpailevat muun muassa ruotsalainen Saab Gripen E-malli sekä Lockheed Martin F-35 Yhdysvalloista. Amerikkalaisilla on vahvuutena häiveteknologia, kun taas Saabin hävittäjä panostaa sensoreihin. Myös Typhoonissa on panostettu etsintä- ja seurantatekniikkaan. Puolustustarkoituksiin häiveteknologia ei ole pakollinen ominaisuus.

”Häiveominaisuus ei ole vastaus kaikkiin ilmavoimien haasteisiin. Sillä on merkitystä, jos tarkoitus on ottaa haltuun vihollisen alueita”, Parkinson kuvailee.

BAE Systems on kiinnostunut hävittäjäkauppojen lisäksi yhteistyöstä suomalaisen ajoneuvovalmistaja Patrian kanssa. Brittiyhtiö haluaa pitää yhteydet Eurooppaan puolustusyhteistyön muodossa jatkossakin, vaikka Iso-Britannia EU:sta eroaakin.

”Me ainakin haluamme nähdä entistä vahvemman Euroopan. Haasteet ovat samat kuin ennenkin”, Parkinson päättää.

lentokonejutunlaatikko
Hornetin ja Typhoonin teknisiä tietoja. Kuva: Jake Ronimus

Lue lisää:

Talouselämä: Eurofighter tarjoaa Typhoon-hävittäjien kokoonpanoa Suomeen

Suomen Kuvalehti: Armeija säästää – ja käyttää miljardeja Horneteihin

Eurofighter 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*