Oulun Energia Areenan parkkipaikalla on hyvin tilaa. Hallin edusta ei näytä siltä, että kärppäpeli olisi alkamassa reilun tunnin kuluttua. Tämä voi johtua siitä, että pelivuorossa on Kärppien naisten liigajoukkue.
Halliin sisään astuttaessa mielenkiinto kohdistuu käytävillä vastaan juokseviin lapsiin. Lasten täytyy olla pelaajien ja toimijoiden jälkikasvua, sillä yleisöä ei ole vielä paikalla. Kaukalon pleksiin paukahtava kiekko saa säpsähtämään ja tekemään vaistomaisen väistöliikkeen. Kukaan ei onneksi kiinnitä siihen huomiota.
Oululaiset osaavat kannustaa
Ensimmäinen erä lähtee käyntiin Kärppien vyöryessä hyökkäyspäähän. Kovasta hyökkäämisestä huolimatta KalPa pääsee rokottamaan tekemällä ensimmäisen maalin erän alkuminuuteilla. Kärpät ei lannistu ja Poromafiaksi kutsuttu kannustusryhmä alkaa takoa patarummulla tahtia katsomossa. Ajassa 13.27 Kärppien numerolla 15 pelaava Nelli Salomäki tekee tasoitusmaalin, ja yli kaksisataapäinen yleisö hurraa. Kannustaminen on naisten pelin aikana aistikasta, kun jokainen yksittäinen kannustushuuto erottuu katsomossa.
Pelaajia ei tavallinen katsoja välttämättä erota taitotason perusteella naisiksi. Monen pelaajan kypärän alta pilkottava pitkä tukka ja vähäisen katsojamäärän vuoksi erottuvat kimeät täällä-huudot muistuttavat pelaajien sukupuolesta. Naisten jääkiekko onkin hieman yllättäen ilman monia jäähyjä ja pelikatkoja todella mielenkiintoista. Kiekollisesti taidokas peli ei aina tarvitsekaan taklauksia ollakseen innostava. Miehethän saavat pelin aikana paljon enemmän hengähdysaikaa useammilla pelikatkoillaan.
”Naisten pelit antavat pelaajille mahdollisuuden pelata todella taitavaa kiekollista peliä. Peli on naistenkin välillä fyysistä, vaikka taklata ei naisten peleissä saakaan”, kertoo kärppänaisten päävalmentaja Janne Salmela.
Salmela aloitti päävalmentajana kaudella 2019–2020 tavoitteenaan yhtenäinen ja yhteen hiileen puhaltava joukkue. Kirkkain mitali oli tietenkin tavoite kaudelle, mutta Kärppien tie katkesi tänä vuonna pronssipeleihin. Päävalmentaja Salmela on ollut pitkään mukana nais- ja tyttökiekossa ja valmentanut myös ulkomailla. Suomeen hän halusi tulla oppimaan lisää valmentamisesta. Oulusta paikan vapauduttua, paluu juurille oli sinetöity.
Rauhaisa hetki makkaran kanssa
Ensimmäinen erä on pelattu, ja KalPa johtaa 2–1. Erätauolla Kärppien omat kojut ovat kiinni. Tunnelma poikkeaa miesten pelien aikana vallitsevasta kaaoksesta, jolloin täytyy miettiä tarkkaan, missä järjestyksessä käy vessassa ja hakemassa pelin henkeen kuuluvan grillimakkaran. Tunnelma on rauhallinen, ja kaikki halukkaat saavat kahvin ja makkaran vuorollaan pienestä pystyyn laitetusta kahviosta käytävän sivusta. On mukava kuunnella puheensorinaa, jota kuulee pitkin käytäviä ilman, että kenenkään täytyy korottaa ääntään. Tunnelmasta voi aistia arvostuksen ja rentouden illan peliä kohtaan. Alkoholia pelin aikana ei tarjoilla. Voisi olettaa, että katsojat ovat paikan päällä nimenomaan katsomassa ja kannustamassa hienoa peliä, eikä tarjoiluilla ole niin suurta osaa illassa.
Tasa-arvoista mediahuomiota
Oli sitten kyse miesten tai naisten peleistä, katsojakunta on yhtä laaja. Katsojia –niin miehiä kuin naisia– on perheen pienimmistä varttuneemman väestön edustajiin. Yhteistä kaikille tuntuu olevan lojaalius Kärpille.
”Tietenkin toivomme lisää katsojia myös naiskiekolle. Melkein jokainen pelaajamme tekee töitä tai opiskelee pelaamisen ohessa. Jos media huomioisi naisjääkiekon paremmin, se toisi yleisön kautta lisätuloja. Pystyisimme siten keskittymään enemmän harjoitteluun, mikä toisi tuloksia tietenkin myös kentälle. Eri kanavat voisivat näyttää pelien tulokset edes alapalkissa urheiluruudun aikana”, toteaa päävalmentaja Salmela.
Miehet tienaavat SM-liigassa keskimäärin 75 000 euroa vuodessa, kun taas suurin osa kaikista naispelaajista Suomessa maksaa siitä, että pääsee pelaamaan. On vain kourallinen naisia, jotka voivat harjoitella ja pelata edes puoliammattilaisesti jääkiekkoa. Miesten liigalla on pidempi historia takanaan, mutta nykypäivänä olisi hienoa, jos tasa-arvoinen mediahuomio koskisi myös jääkiekkoa.
Taidokkasta kiekon hallintaa
Toisen erän alkuun Kärpät ottavat johtoaseman pelissä. Erän puoliväliin mennessä tilanne on kutkuttava 3–3. Koko viisikko pyörittää peliä KalPan maalilla ammattimaisesti. Varsinkin Kärppien numero 27, Saila Saari, pitää kiekkoa taitavasti hallussaan. Katsetta on vaikea irrottaa kentästä.
Tuntuu samalle, kuin katsoisi Suomen pyörittävän kiekkoa Kanadan päädyssä viime kevään MM-finaalissa. Oman puolustuspään hieno pelastus kirvoittaa katsojat iloitsemaan ja kannustamaan Poromafian kymmenpäisen kannustusjoukon ja patarummun saattelemana. Ajassa 42.47 KalPan pelaaja jää makaamaan jäähän.
”Ei tuossa kohti laitaa enää käydä kylkeen kiinni!” huutaa KalPan valmentaja Lauri Saari.
Tilanteesta ei tule jäähyä, ja KalPan pelaaja pääsee luistellen omilla jaloillaan pois kentältä. KalPan naiset näyttävät tulistuneen aiemmasta tilanteesta ja laittavat kovemman vaihteen päälle. Herrasnaisten elkeet on sysätty sivuun, eikä KalPa aio antaa tuumaakaan periksi oululaisille. Kärpät kykeni vastaamaan samoilla tehoilla kovaan myllytykseen.
Väsymyksestä ei ole tietoakaan, ja pelaajien jalat tikkaavat kuin Singer-ompelukone. Kolmannen erän loppupuoli on vieläkin fyysisempää ja nopeampaa kuin aiemmat erät, jos mahdollista. Jokainen pelaaja antaa kaikkensa, ja yleisö jaksaa kannustaa. KalPa tekee voittomaalin ajassa 53.11.
Peli loppuu. Katsomo sekä pelikenttä tyhjenevät hetkessä. Jäljelle jää hiljaisuus.
Kommentoi