Työnhakija myy omaa osaamistaan

Työuravalmennuksista on konkreettista hyötyä työnhakijalle. Kuva: Eija Eskola

Työuravalmennukset ovat tätä päivää. Niistä haetaan potkua omaan työnhakuun. Viisi päivää kestävä korkeakoulutettujen työuravalmennus alkaa ravintola Rauhalan tunnelmallisessa kokoushuoneessa. Odottava tunnelma tiivistyy osallistujien hiljaisessa puheensorinassa. Edessä on orientaatiota, osaamiskartoitusta, työnhaun prosessia ja henkilökohtaisen työnhaun suunnitelma, tehokkaasti tiivistetyssä paketissa.

Valmennuksen tavoitteena onkin työllistymisen esteiden analysointi, itseluottamuksen vahvistaminen sekä vaihtoehtoisten ratkaisujen ja näkemysten kartoittaminen.

”Nykyisin työnhakijan valttikortti on itsetuntemus. Työnhakijan on tunnistettava omat vahvuutensa ja osattava konkretisoida ne. Konkreettisen esimerkin  työnantaja muistaa helpommin, ei välttämättä itse ominaisuutta. Parhaassa tapauksessa työnhakija pääsee tekemään työtä, jossa viihtyy ja työnantaja saa osaavan tekijän”, kertoo valmennuksen vetäjä, KoulutusAvaimen koulutusjohtaja Silja Kauppinen.

Työuravalmennuksesta potkua työnhakuun

52-vuotias Pia sekä 49-vuotias Kaisu hakevat työuravalmennuksesta vauhtia työnhakuun. ”Haluan kasvattaa itsetuntoa ja itseluottamusta työnhaussa”, selventää Kaisu.

Koulutusjohtaja Silja Kauppinen viihtyy työssään ihmisten parissa. Kuva: Eija Eskola

”Tästä valmennuksesta onkin löydettävä se oma polku, jota lähden etenemään ja mihin keskitän energiani”, Kauppinen selventää. Hän on viihtynyt työssään työllisyyden ja työyhteisöjen kehittämisen parissa. ”Tässä työssä saa kohdata ihmisiä. Aina ei edes tunne olevansa töissä, kun tehdään porukalla ja otetaan yhdessä näitä askelia eteenpäin.”

Kauppisen mukaan työnhakijan ydinvahvuus on kiteytettävä lyhyeksi ja ytimekkääksi myyntilauseeksi, jonka avulla työnhakija myy ja markkinoi omaa osaamistaan. Työnhaussa on nykyään otettava huomioon myös sähköinen indentiteetti, Twitterin ja LinkedInin ollessa avainasemassa.

”Joidenkin suunnitelma on hyvin laaja ja energiaa kuluu liian laajalle. Joillakin taas katse on niin kapea, että sitä kannattaa laventaa. Pitää miettiä, voisiko joissakin muissa työtehtävissä olla hyötyä minun osaamisellani.”

60-vuotias it-alan kouluttajana toiminut Pertti tuli valmennukseen avoimin mielin. Hän ajattelee tulevaisuuden uramahdollisuuksista realistisesti, mutta toivoisi pääsevänsä työskentelemään koulutussuunnittelijana. Hän pitää koulutusta erittäin tärkeänä ja kritisoi nykyisiä koulutusmäärärahojen vähentämisiä.

KoulutusAvain on kajaanilainen vuonna 1992 perustettu perheyritys, joka järjestää muun muassa erilaisia työvoimakoulutuksia ja johtamis- ja esimiesvalmennuksia. Tämän syksyn aikana kaikki kolme järjestettyä valmennusta ovat täyttyneet heti.

Share
Tietoa Eija Eskola 10 Articles
Moi! Olen Eija Eskola, 34-vuotias valokuvausta rakastava journalismin opiskelija. Innostun mukaansatempaavista tarinoista, jotka eivät tarvitse kuvia tuekseen, sekä kuvista, jotka kertovat oman tarinansa ilman sanaakaan.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*