Tutkinnon suorittaminen ulkomailla kiinnostaa yhä enemmän

Emilia Ebrahim ja Atte Piltonen viimeistelemässä Ebrahimin hakemusta brittiläisiin korkeakouluihin. (Kuva: Piritta Nätynki)

Suomalaiset nuoret hakevat yhä useammin tutkinto-opiskelijoiksi ulkomaille. Määrä on kasvanut 57 prosenttia kymmenessä vuodessa. Tutkintoa ulkomaille opiskelemaan lähtee hieman alle 3 prosenttia kaikista opiskelijoista.

Britannia ja Ruotsi houkuttelevat nuoria eniten; 45 prosenttia nuorista valitsee kyseiset kohteet. Myös Viroon, Yhdysvaltoihin ja Alankomaihin suunnataan yhä innokkaammin. Suosituimpia ovat kaupallinen, yhteiskunta- ja oikeustieteellinen sekä humanistinen ala, Virossa puolestaan lääketieteellinen.

Britannia houkuttelee nuoria useista syistä. Skotlannissa ei esimerkiksi peritä lainkaan lukukausimaksuja ja kokonaisuudessaan hakuprosessi on helpompi kuin kotimaisiin korkeakouluihin.

Britanniaan haetaan UCASin eli the Universities and Colleges Admissions Servicen kautta.

Ruotsiin haetaan myös hakupalveluiden kautta. Antagning.se – sivustolla haetaan ruotsinkielisiin ja universityadmissions.se – sivustolla englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin. Hakuprosessi Ruotsiin muistuttaa Britanniaan hakemista. Suomalainen ei joudu maksamaan lukukausimaksuja Ruotsissa, mikä lisää opiskelun houkuttelevuutta naapurimaassa.

Suomalaiset tutkinto-opiskelijat ulkomailla. (Kuva: CIMO)
Suomalaiset tutkinto-opiskelijat ulkomailla. (Kuva: CIMO)

 

Mahdollisuuksien perässä Isoon-Britanniaan

Emilia Ebrahim ja Atte Piltonen, 19, ovat paraikaa hakemassa tutkinto-opiskelijoiksi Isoon-Britanniaan. Molemmat ovat valmistuneet ylioppilaiksi Oulun Lyseon lukion IB-linjalta.

Nuoret ovat hyvin kansainvälisiä. Emilia on käynyt koko ikänsä kansainvälistä koulua ja opiskellut aina englanniksi.

”Olen puoleksi intialainen, ja englanti on kotikieleni. Siksi on luonnollista, että jatkan opintojani englanniksi.”

Piltoselle kansainvälisyys sekä englanniksi opiskelu tuntuivat luontevilta, sillä hän on asunut Singaporessa kolme vuotta ja opiskellut englanniksi viimeiset seitsemän vuotta.

”Haen Iso-Britanniaan lähinnä mahdollisuuksien perässä, sillä parempi työllisyystilanne ja palkkataso houkuttelevat minua. Koulutuksen taso on myös paljon parempi Iso-Britanniassa verrattuna Suomeen, ja paljon kansainvälisempää.”

Ebrahim haluaa opiskella kansainvälistä liiketaloutta ja Piltonen taloustieteitä. Ebrahim kertoo kuulleensa, että Suomessa ainakin Aalto yliopiston Mikkelin kampuksella voi opiskella International Business – tutkinnon englanniksi. Hänelle on kuitenkin ollut selvää, että hän hakee ulkomaille opiskelemaan, joten kotimaisia vaihtoehtoja ei tullut edes tutkittua.

”Totta puhuen en tutkinut tarjontaa ollenkaan, sillä tiesin etten haluaisi jäädä Suomeen. Suomalaiset koulut eivät kelpaa huonon taloustilanteen takia; työllistymismahdollisuudet ovat heikot, koulujen rahoitusta leikataan, talouskasvu on hidasta”, Piltonen listaa syiksi olla hakematta kotimaisiin korkeakouluihin.

Ebrahimilla on kaksi selkeää suosikkia Lontoossa King’s College London sekä Queen Mary University of London. Piltonen hakee London School of Economics –yliopistoon, yhteen arvostetuimmista taloustieteen kouluista.

Hakuprosessi nuorten mukaan on helppo, mutta työläs. Pääsykokeita ei yleisesti ottaen ole, vaan yliopistoihin haetaan arvosanojen, motivaatiokirjeen sekä esimerkiksi opettajan kirjoittaman suosituskirjeen avulla. Piltosen hakemus on lähettämistä vaille valmis. Ebrahim on myös työstänyt huolella motivaatiokirjettään:

”Se on ainoa tapa, jolla voi erottautua ja siksi se on saatava nappiin”, hän mainitsee.

Jännittävät hetket heille koittaa alkuvuodesta, sillä monet yliopistot julkaisevat valintansa tammikuussa.

hakeminen-ulkomaille
Hakuprosessiin kuuluu useampi vaihe.

 

Lähteet:

Studentum.fi: Opiskelemaan Ruotsiin?

Yle: Yhä useampi suomalainen hakee opiskelupaikkansa ulkomailta

Maailmalle.net: Suomalaiset opiskelijat ulkomailla

CIMO: Suomalaiset tutkinto-opiskelijat ulkomailla

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*