Turhautuminen on Venla Vaattovaaralle voimavara

Tulevaisuudessa Vaattovaara haluaisi tehdä kuvittajan töitä ammatikseen. Kuva: Pixabay

Turhautuminen siihen, kuinka vähän erilaisia naisia mediassa näytetään, sai Venla Vaattovaaran perustamaan Instagramiin Muijavaara-tilin. Tilille Vaattovaara kuvittaa naisia, jotka ovat kaikki jollain tavalla merkityksellisiä joko hänelle itselleen tai muille.

100 päivää, 100 muijaa

Vaattovaara opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa mainonnan suunnittelua erikoistuen visuaaliseen suunnitteluun. Muijavaara lähti käyntiin kouluprojektina, jota vei eteenpäin turhautumisen lisäksi halu oppia uutta. Keväällä 2018 alkaneen projektin tarkoituksena oli piirtää sadan päivän aikana sata ”muijaa”, mutta koska yleisöä kertyi ja aihe kiinnosti, päätti hän jatkaa kuvittamista.

Seuraajia ja vaikutusvaltaa

Seuraajia Muijavaara-tilillä on yli 12 tuhatta. Vaattovaara tiedostaa olevansa kuvittajan lisäksi myös vaikuttaja, vaikka suuren yleisön hetkittäin unohtaa. Välillä hän miettii, onko hän liian pinnallinen tai jakaako hän tarpeeksi vaikuttavia naisia tarpeeksi usein. Hän tietää sen, kuinka toisille täysin turhilta vaikuttavat henkilöt ovat toisille roolimalleja.

Politiikasta vapaa Muijavaaraa ei ole, ja Vaattovaara kertoo joskus hakeneensa tietoa kuvittamiensa naisien taustoista esimerkiksi rasismin suhteen. Myös poliittisesti merkityksellisiä naisia hän on kuvittanut sekä historiasta että nykyajasta.

Kuvittamisesta ammatti

Merkityksellisiä hetkiä Muijavaaran kautta on Vaattovaara päässyt kokemaan useampiakin. Tuntui hienolta, kun yksi ensimmäisiä kuvitettuja muijia, Maria Veitola, jakoi hänestä tehdyn kuvituksen. Toinen Vaattovaaran muisto koskee Maija Vilkkumaata, jonka musiikista hän on pitänyt lapsesta asti. Vaikka Vilkkumaasta tehty kuvitus ei ole Vaattovaaran omia suosikkeja, päätyi tämä Vilkkumaan kokoelmalevyn kanteen.

Tulevaisuudessa Vaattovaara haluaisi tehdä kuvittajan töitä ammatikseen, minkä hän ymmärsi mahdollisuudeksi vasta Muijavaaran kautta. Hän haaveilee lastenkirjan kuvittamisesta mielellään tärkeästä aiheesta.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*