Totta vai tarua? Prostituutio on maailman vanhin ammatti

Iltalehti väittää verkkojutussaan Maailman vanhin ammatti – tällaistä oli seksityö 1800-luvun Suomessa (6.12.2018), että prostituutio on maailman vanhin ammatti.

Itse tekstissä väitteeseen viitataan epämääräisemmin sanomalla, että prostituutiosta puhutaan usein maailman vanhimpana ammattina. mutta otsikko antaa ymmärtää, että tämä on Iltalehden väite.

Artikkelissa mainitaan yliopistonlehtori Antti Häkkinen Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta. Otin yhteyden Häkkiseen ja hän kertoi Iltalehden ottaneen lainaukset hänen kirjastaan vuodelta 1995 ilman yhteydenottoja.

Häkkisellä on useampi julkaisu, jotka käsittelevät prostituution historiaa. Sain suoran vastauksen kysymykseen: ”Onko prostituutio maailman vanhin ammatti?” Hänen kantansa oli hyvin yksiselitteinen. Väite prostituutiosta maailman vanhimpana ammattina on vain sanonta, jolla halutaan korostaa prostituution pitkää historiallista taustaa. Häkkisen mukaan ensimmäiset ammatit voidaan katsoa olleen keräilijä tai metsästäjä.

The Canadian Medical Association Journal vuodelta 1939 pureutuu samoihin asioihin. Artikkelissa History of Prostitution muistutetaan, että vaikka monesti todetaan prostituution olevan ihmisen vanhin ammatti, se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Väite on tarua.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*