Talvi passivoi geokätköilijöitä

Talvella geokätköt voi olla vaikeampia tavoittaa. (Kuva: Pixabay.com)

Geokätköily on viime vuosina kasvanut suosituksi harrastukseksi, ja Suomessa erityisesti keväällä ilmojen lämmetessä ihmiset löytävät geokätköilyn. Geokätköilyssä on tarkoituksena etsiä maastoon kätkettyjä, geokätköiksi kutsuttavia rasioita käyttäen apuna satelliittipaikannusta. Vaikka harrastus yhdistää innovatiivisesti ulkoilmaliikunnan sekä ongelmanratkaisutaitojen kehittämisen, monien into loppuu heti ensimmäisten pakkasten aikaan.

Talvi tuo uusia mahdollisuuksia

Aktiivisesti vuodesta 2013 geokätköillyt tamperelainen Antti harrastaa myös talvisin. Hän kuitenkin ymmärtää, miksi suomalaiset eivät innostu talvipakkasilla kätköilystä. ”Kylmyys, pimeys, lumi ja jää karkottavat harrastajia”, hän toteaa. Monet kuitenkin nauttivat kauniissa pakkassäässä liikkumisesta ja talvella voi löytääkin kätköjä, joiden löytämiseen ei kesällä olisi mahdollisuuksia. ”Esimerkiksi Tampereella sijaitsee keskellä teollisuusaluetta pienen lammen keskellä kätkö, jonka löydöt vähintään kolminkertaistuvat talvella. Siis tilastonikkareiden kannalta talvi on ihan hyödyllistäkin aikaa”, Antti kertoo.

Porvoolainen Olli ei talvigeokätköilystä innostu, vaikka on muuten aktiivinen harrastaja. Vuonna 2010 harrastuksen aloittanut Olli on löytänyt tähän mennessä lähes 1700 kätköä. Näistä kuitenkin suurin osa on löydetty kesäaikaan. Merkittävämpänä erona hän näkee talvi- ja kesäkätköilyjen välillä mukavuuden, sillä hän määrittelee itsensä nimenomaan elämyskätköilijäksi, joka tahtoo ennen kaikkea nauttia harrastuksesta eikä keskittyä vain tilastoihin. ”Ei ole kovin nautinnollista rämpiä umpihangessa satoja metrejä, jopa kilometrejä, vain huomatakseen, että kätkö ei joko ole paikallaan, on jäätynyt kiinni piiloonsa tai on jossain syvällä lumihangen syövereissä”, Olli sanoo.

Tärkeintä on oikea varustus

Talvella geokätköilemisestä voi nauttia paljonkin, mutta erityisen tärkeää on säähän sopiva varustus. ”Talvella ei voi lähteä kätköilemään revityissä farkuissa ja nahkatakissa. Kylmettyminen uhkaa helposti, jos ei varaa mukaan tarpeeksi lämpimiä käsineitä ja suosi kerrospukeutumista”, Antti kertoo. Myös spontaanius vähenee, kun vaatteet pitää miettiä tarkasti jo etukäteen. Kesäaikana kätkön voi esimerkiksi kauppareissun aikana hakea hieman pidemmältäkin, talvella usein iskee kylmyys.

Myös Olli kokee, että talvella geokätköilykierroksia tulee suunnitella tarkemmin. Tärkeää on varmistaa, että kätkö on todella löydettävissä talviaikaan. ”Vaikka geokätköissä melko hyvin kerrotaan joko kuvauksessa tai määritteissä, onko kätkö talvilöydettävä vai ei, joskus maastossa sattuu ikäviä yllätyksiä. Joskus uudemmat kätköilijät eivät joko osaa laittaa kätkölleen määritteitä tai sitten vaan sattuvat kuvittelemaan, että kätköilijöistä on kivaa kaivaa muovirasiaa 40 sentin lumihangen alta kivenkolosta”, Olli sanoo.

Kätköjä voi löytää esimerkiksi armeijan loppusodan aikana. (Kuva: Ollin kotialbumi)

Reittien löytäminen geokätköille on talvella haastavampaa kuin kesäisin, jolloin esimerkiksi metsäpolut ovat helpommin nähtävissä ja käytettävissä. Talvella erityisesti kallioiden pinnat voivat olla jäässä, jolloin niiden sisään piilotettujen kätköjen hakeminen voi olla jopa vaarallista. Myös jäiset tiet ja polut sekä kivet voivat aiheuttaa liukastumisia. ”Taannoin olin ystäväni kanssa hakemassa kätköä luolasta, jonne päästäkseen oli kavuttava jäästä liukkaita kiviä pitkin luolan suuaukolle. Kaksi kertaa mietin, olenko varmasti kykeneväinen suoriutumaan tehtävästä ehjin nahoin, mutta lopulta selvisin loukkaamatta itseään”, Antti muistelee. ”Kesällä lumettomaan aikaan tuiki tavallinen ja turvallinen ympäristö voi talvella vaatia toisenlaista varustusta”.

Olli muistuttaa myös, että valoisan ajan pituus vaikuttaa siihen, kuinka pitkiä reissuja talvella voi tehdä. ”Kesäisin on kivaa kätköillä pitkälle yöhön ja lähteä liikkeelle ani varhain, mutta talvella valoisaa aikaa on niin vähän, että se on hyödynnettävä liki kokonaan. Pimeässä geokätköileminen on nimittäin vielä kamalampaa mitä talvikätköily yleisesti.”

Tilastotkin kertovat epäaktiivisuudesta

Kun joku löytää geokätkön, hän yleensä ilmoittaa siitä rasiassa olevan lokikirjan lisäksi internetissä Geocachingin nettisivulla. Suomalaisille geokätköilijöille perustettu geocache.fi-sivusto kerää muun muuassa statistiikkaa suomalaisista kätköistä ja niiden löytymisloggauksista. Tilastot kertovatkin, kuinka talviaikaan geokätköilyn suosio vähenee selvästi. Kätköjä löydetään sekä uusia kätköjä tehdään talvikuukausina selvästi kesäkuukausia vähemmän. Esimerkiksi tammikuussa kätköjä löydetään jopa neljä kertaa vähemmän kuin heinäkuussa.

Myös Olli ja Antti ovat huomanneet muiden käyttäjien vähentävän kätköilyä talviaikaan. ”Kätköjä julkaistaan selkeästi vähemmän ja omiin kätköihinikin tulee löytöloggauksia selkeästi harvemmin. Kesäisin kirjauksia tulee useita päivässä, talvisin muutama viikossa, jos sitäkään”, Olli kertoo.

Kätköjen löytymismäärät sukeltavat talvisin. Löydetyt kätköt on merkitty punaisella ja oranssilla kätköilijöiden määrä. Vihreä käyrä kertoo kaikki loggaukset, myös ne joissa kätköä ei ole löydetty. (Kuva: geocache.fi)
Share

1 Comment

  1. Minä tykkään talvikätköilystä. Menen pöljänpolkuja pitkin ja saa rämpiä lumessa. Sehän on kivaa! Ei ole,hyttysiä, paarmoja, hirvikärpäsiä, käärmeitä yms.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*