Taideroskikset piristävät katukuvaa – Tarkoitus kannustaa ihmisiä kierrättämään

Kuvassa Raine Körkkö ja hänen taideteoksensa Jylsijät. Kuva: Raine Körkön arkisto

Oulun Taiteilijaseuran jäsenet maalasivat yhteensä 23 taideroskista, joita asennetaan ympäri Oulun suuralueita. Projektin tarkoitus on saada ihmiset laittamaan roskat roskikseen sen sijaan, että heittäisivät niitä kaduille.

Kalevan mukaan idea lähti viime keväänä Oulun Taiteilijaseuran jäseneltä Jorma Styngiltä, joka ehdotti roskisten maalaamista Oulun budjetoinnin äänestykseen. Idea sai paljon kannatusta oululaisten keskuudessa ja Taideseura lähti toteuttamaan projektia kaupungin rahoituksella. Taideroskisten tarkoitus on tuoda positiivista mieltä sekä antaa kiitosta heille, jotka laittavat roskansa roskikseen.

Kuvaveistäjä ja taideopettaja Raine Körkkö oli yksi taiteilijoista, joka osallistui taideroskisprojektiin omalla taideteoksellaan nimeltä Jylsijät.

”Halusin tehdä kuvitteellisen sarjakuva-albumiruudun roskapönttöön”, Körkkö kertoo.

Roskapönttöön on maalattu rottia, joilla on supersankariviitat ja ne ovat menossa kohti roskapöntön suuta. Teoksessa oli Körkön mukaan tarkoitus esitellä eläimiä, joita ihmiset mieltävät helposti tuholaisiksi tai ”jäte-eläimiksi”. Tällaisia ovat Körkön mukaan esimerkiksi lokit ja rotat. Hän halusi luoda ”jäte-eläimistä” samaistuttavan ja positiivisemman mielikuvan.

”Päädyin maalamaan roskapönttöihin rottia, koska ne ovat älykkäitä eläimiä ”, Körkkö kertoo.

 Jylsijät -taideteoksen tarkoitus on saada ihmiset lähestymään taideroskiksen hahmoja ja tuntemaan sympatiaa niitä kohtaan. Tällä tavoin roskien kierrättäminen voi jatkossa tuntua paljon helpommalta.

”Mikä olisi sen sympaattisempaa kuin ärrävikaiset supersankarirotat”, Körkkö toteaa viitaten teoksen nimeen.

Taideroskisten sijainnit ovat löydettävissä Oulun kaupungin karttapalvelusta: https://kartta.ouka.fi/ims.  Ne saadaan näkyviin painamalla vasemman yläkulman valikosta: valitse kartalla näkyvät tiedot > kadut ja puistot > varusteet > taideroska-astiat.

Kaleva: Taideroskikset valloittavat kaupungin – Oulun taiteilijajäsenten maalamat roskapöntöt kiittävät niihin roskansa laittanutta ohikulkijaa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*