Suurin osa tuoreista ylioppilaista jää ilman jatkokoulutuspaikkaa

Moni ylioppilas joutuu pitämään pakollisen välivuoden. Kuva: Pixabay

Jatko-opiskelupaikkaa vaille jää yhä useampi tuore ylioppilas. Koulutuspaikan ulkopuolelle jäävien osuus on kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana. Moni joutuu pitämään pakollisen välivuoden tai -vuosia ennen jatko-opiskelupaikan löytymistä.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2018 kevään valmistuneista ylioppilaista 70 prosenttia ei jatkanut tutkintoon johtavaan koulutukseen valmistumisvuonnaan. Koulutuksen ulkopuolelle jääneiden naisylioppilaiden osuus on kasvanut jyrkemmin kuin miesylioppilaiden.

Neljä viidestä ylioppilaasta haki jatkokoulutukseen ylioppilaaksitulovuonnaan. Ammattikorkeakouluun jatkoi 10 prosenttia ja yliopistoon 18 prosenttia. Vain yliopistoon haki 48 prosenttia ja vain ammattikorkeakouluun 17 prosenttia. Samanaikaisesti ammattikorkeakoulu- sekä yliopistokoulutukseen haki 16 prosenttia ja toisen asteen ammatilliseen koulutukseen reilut prosentti.

Naisista 82 ja miehistä 80 prosenttia haki korkeakouluihin. Vuonna 2018 naisista opintojaan välittömästi jatkoi 27 prosenttia ja miehistä 35 prosenttia. Erot sukupuolten välillä ovat kasvaneet: 10 vuotta sitten sekä mies- että naisylioppilaista 46 prosenttia jatkoi suoraan jatkokoulutukseen.

Lähde:

Tilastokeskus: Ilman jatkokoulutuspaikkaa jääneiden ylioppilaiden osuus kasvoi edelleen

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*