Suomessa ensimmäinen hyönteisleipä myyntiin perjantaina – Oulussa saa vielä odotella

Kuva: Pixabay

Kauppoihin tulee ensimmäinen hyönteisleipä hyllyille perjantaina 24. marraskuuta. Fazer tuo myyntiin sirkkaleivän yli kymmeneen Helsingin myymälään.

Fazerin mukaan kyseessä on maailman ensimmäinen kaupallisesti valmistettu leipä, joka sisältää hyönteisiä. Maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti syyskuussa, että se hyväksyy hyönteisten käytön elintarvikkeena. Hyönteistuotteita on saanut tuoda markkinoille 1. marraskuuta alkaen.

Oululainen leipomo Putaan Pulla ei ole lähdössä vielä hyönteistrendiin mukaan, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Antti Tyykiluoto. Pienempänä toimijana yrityksen resurssit eivät riitä. ”Paikallisuuden vuoksi me pysymme perinteisissä tuotteissa”, Tyykiluoto sanoo.

Tyykiluoto kertoo yrityksen kuitenkin seuraavan mielenkiinnolla hyönteistrendiä ja etenevän sen mukaan. ”On sitä itsekin tullut maisteltua sirkkoja Thaimaassa ja onhan ne hyviä”,  Tyykiluoto toteaa.

Hyvää tasapainoa kasvisruokavaliolle

Fazerin sirkkaleipä sisältää 70 kotisirkkaa, jotka on kuivatettu, jauhettu jauheeksi ja lisätty muiden jauhojen sekaan. Sirkkaleivässä on hyvät ravintoarvot, mutta se saattaa aiheuttaa osalle ihmisistä allergiaoireita.

Yle kertoo artikkelissaan hyönteisten proteiinien olevan samankaltaisia äyriäisten ja nilviäisten kanssa, jonka vuoksi se saattaa aiheuttaa jopa voimakkaita reaktioita allergikoille. Hyönteisiä sisältävissä tuotteissa tulee tämän vuoksi olla varoitusmerkinnät.

Hyönteisruoka on maailmalla jo suuri ilmiö ja se on leviämässä myös Suomeen vauhdilla. Hyönteiset ravinnonlähteenä kasvattavat suosiotaan sen useiden hyvien ominaisuuksiensa vuoksi. Hyönteisissä on samat ravintoaineet kuin lihassa, ja se sopii hyvin kasvisruokavalion lisäksi.

Hyönteisten kasvattaminen on myös luontoystävällisempää, sillä se kuluttaa paljon vähemmän vettä ja tuottaa vähemmän kaasuja kuin lihatuotanto. Hyönteisravinto on myös monipuolista, sillä syötäviä hyönteisiä löytyy satoja eri lajeja.

 

Lähteet

Fazer: Fazer tuo maailman ensimmäisenä hyönteisleivän ruokakauppoihin

Hyönteisravinto, Tietoa hyönteisten syömisestä

Yle: Ruokamarkkinoille rynnivät hyönteiset voivat olla vaarallista syötävää allergikoille

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*