Somekansa äänesti: Oulun rumin rakennus löytyy keskustasta

Journalistiopiskelijoiden työryhmä selvitti Facebookin ja Instagramin avulla Oulun ruminta rakennusta. Sosiaalisen median kanavien kautta kansalaiset pääsivät ehdottamaan mieleistään oululaista rakennusta rumimmaksi.

Sosiaalisen median käyttäjien mielipide on selvinnyt. Oulun rumimman titteli kuuluu tästä lähtien Isokadun ja Saaristonkadun kulmassa sijaitsevalle rakennukselle. Vuosien varrella tiloissa on toiminut muun muassa vaateliike H&M ja pizzabuffet Fantasia. Myös valtaosa Oulun julkisesta liikenteestä kulkee arkkitehtonisen helmen ohitse.

#Oulunrumin rakennus oli äänestyksessä Isonkadun ja Saaristonkadun kulmauksessa (Katso kärkikymmennikkö jutun lopusta.)

Facebookin kautta saapuneista kommenteista huokui tyytymättömyys rakennuksen julkisivuun, ja rakennuksen toivottiin päätyvän purkulistalle. Voittajan on kuitenkin helppo hymyillä, sillä rakennuksen tulevaisuus on ainakin tällä hetkellä avoin.

Kova kamppailu kärkisijasta

Tiukassa kärkikamppailussa toiseksi sijoittui Oulun yliopisto. Kärkinelikon täydensivät Koskelan ostoskeskus ja entinen Rautaruukin pääkonttori, nykyinen Business Park Kiila. Yli puolet ehdolle päätyneistä rakennuksista sijaitsee kaupungin keskustassa tai sen välittömässä läheisyydessä. Voittajan lisäksi kärkikymmenikköön keskusta-alueelta ylsivät pysäköintitalo Autosaari, Rotuaarin As Oy Kauppasaari (Kirkkokatu 23-25) ja SOK:n entinen konttori- ja varastorakennus. Jälkimmäinen tosin sai myös positiivista huomiota funktionalismin ystäviltä.

Kymmenen kärjen täydensivät rappioromantiikkaa uhkuva Kaukovainion ostoskeskus, Alvar Aallon suunnittelema Toppilan siilo ja purkutuomion saanut Oulun rautatieaseman viereinen VR:n kerrostalo. SOK:n varastorakennuksen tavoin myös Toppilan siilolle löytyi puolustajansa.

Tottuuko silmä?

Leikkimielisen someprojektin lopputulos eroaa huomattavasti aiemmista vastaavista kisailuista. Oulun yliopistoa lukuun ottamatta vanhat sankarit jäivät vähälle huomiolle. Toppilan siilo ylsi niukasti kärkikymmenikköön ja herätti karuudellaan myös positiivista huomiota. Myöskään Torinrannan monumentit (kirjasto, kaupunginteatteri, Radisson SAS) eivät jaksaneet nousta rumuusasteikon kärkipäähän. Suomen Pankkia taas ehdotettiin vasta aikatakarajan jälkeen.

Ehdolla oli yhteensä 37 hirvitystä Linnanmaalta Hiiroseen ja Kontinkankaalta Kiviniemeen. Oulun ruminta selvitettiin Facebookin ja Instagramin kautta 15.-31. maaliskuuta.

 

Työryhmä: Antti Korkala, Ville Muikkula, Anttijussi Ripaoja, Matias Huttunen

Oulun rumin -äänestyksen FB-sivut.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*