Reaaliaikaista kelitietoa Nelostieltä

Paikallisten sääolosuhteiden huomioiminen on mahdollista aiempaa paremmin. Kuva: Pixabay

Nelostien keliolosuhteista on aloitettu keräämään reaaliaikaista tietoa. Osaan Helsingin ja Oulun välillä liikennöiviin kuljetusliike Vähälän rekkoihin ja Koiviston auton busseihin on asennettu sääolosuhteita tienpäällä mittaavat laitteistot, Ylen uutisissa kerrotaan.

Tiedonkeruun ensisijainen tarkoitus on lähettää tietoa tiestön kunnossapidolle ja näin ollen esimerkiksi suolausta ja aurasta saadaan nopeammin oikeaan paikkaan. Lisäksi kerätyillä tiedoilla ely-keskukset saavat tarkasteltua teiden kunnossapidon sujuvuutta ja kritiikkiin on helpompi vastata. Projektipäällikkö Hannu Onkila Keski-Suomen ely-keskuksesta kertoo, että kaiken taustalla on elinkeinoelämän kokemat puutteet tiestön hoidossa.

Hanke on aloitettu tänä syksynä ja sitä jatketaan kolmen talven ajan. Toiveena on saada tiedonkeruu kattamaan koko maan päätieverkostot, sillä nyt tietoa kerätään ainoastaan Helsinki–Jyväskylä–Oulu-välillä.

Kerätyn tiedon tarkasteluun on kehitetty karttapalvelu, Roadweather, joka on kaikille avoin. Tulevaisuudessa tietoa on mahdollista hyödyntää esimerkiksi sääpalveluissa ja navigaattoreissa.

Lähde:

Yle Uutiset: Nelostien liukkaudesta tietoa suoraan kumipyörien päältä 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*