Podcastien suosio jatkuvassa kasvussa – “olemalla persoonallinen, erotut joukosta”

Podcasting on nouseva trendi.
Podcasting on nouseva trendi. Kuva: Pixabay.

“Hyvä podcast on ennen kaikkea erottuva, koskettava ja henkilökohtainen. Podcastia kulutetaan hyvin yksilökeskeisesti, eli hyvässä podcastissa puhutellaan myös yksilöä. Podcastin on myös vastattava tiettyyn tarpeeseen – haluun oppia ja viihtyä.”

Näin kommentoi Anna Karhunen, joka on toinen jatkuvasti Suomen suosituimpien podcastien listalla keikkuvan Kaverin puolesta kyselen -podcastin juontajista.

Podcast on termi, joka ei välttämättä vielä muutamia vuosia sitten ollut kovinkaan monen ihmisen tiedossa. Podcast on kaikessa yksinkertaisuudessaan yhden tai useamman ihmisen nauhoitettua keskustelua, jossa he puhuvat ennakkoon sovituista aiheista. Periaate on hyvin samankaltainen kuin radio-ohjelmissa, mutta podcastin kuunteluajankohdan kuluttaja voi määritellä itse. Podcasteja voi löytää ja kuunnella monilta alustoilta, kuten Spotifysta, iTunesista ja Ylen Areenasta.

Karhunen kertoo, että podcastin saa erottumaan massasta persoonallisuudella.

“Meillä yksi erottava tekijä on jaksojen lyhytkestoisuus. Luottamalla omaan tyyliin, ääneen ja tapaan tehdä, erotut joukosta.”

Karhusen ja hänen kollegansa Tiia Rantasen jaksot ovat keskimäärin 6–12 minuutin mittaisia.

Podcastien laajasta kirjosta ja erilaisuudesta kertoo jo se, että esimerkiksi kaksi viimeistä Suomen paras podcast -äänestystä voittaneen Urheilucastin jaksot saattavat kestää useita tunteja.

Vaikka Karhusen ja Rantasen jaksot ovat lyhytkestoisia, ne vaativat paljon työtä. “Jokainen jakso vaatii useita tunteja töitä. Työmäärään pitää ottaa huomioon myös jakeluun, löydettävyyteen ja yleisön kanssa kommunikointiin käytettävä aika”, Karhunen huomauttaa.

Työparin toimiva kemia ja avoimuus avainasemassa

Karhunen uskoo heidän vahvuutensa olevan yleisön hyvä osallistaminen ja työparin keskinäinen toimiva kemia. Kun Karhusella ja Rantasella on hauskaa, se välittyy kuulijalle.

“Huumorimme ei ole poissulkevaa, vaan kutsumme kuulijan saman pöydän ääreen.”

Karhunen ja Rantanen ovat keskusteluissaan hyvin avoimia, ja kaikki kaksikon kertomat tarinat ovat peräisin oikeasta elämästä. Podcast-tähdet jättävät kuulijalle tulkittavaksi, onko kerrottu tapahtunut jommallekummalle juontajista – vai kyselläänkö kaverin puolesta.

“Se, että puhumme hyvin avoimesti, lienee koko jutun illuusio. Lukija saa itse muodostaa totuuden päässään.”

Karhunen kertoo, että he ovat saaneet myös liikuttavaa palautetta.

“Liikuttavimmissa palautteissa saamme kuulla, että podcastimme on auttanut esimerkiksi surullista tai masentunutta ihmistä löytämään voimaa ja valon pilkahduksia elämäänsä.”

Itsenäisyyspäivänä 6.12.2020 Kaverin puolesta kyselen -podcast oli Podtail.comin Suomen suosituimpien podcastien listalla sijalla kymmenen.

Podcastingilla valoisa tulevaisuus

Podcasting on niin Suomessa kuin maailmallakin nouseva trendi. Esimerkiksi vuoden 2018 Suomen parhaan podcastin tittelin pokkasi itselleen Esko Seppäsen tuottama Urheilucast, joka saalisti tuolloin 3399 ääntä. Kun Urheilucast uusi saavutuksen vuotta myöhemmin, ääniä kertyi 9708. Äänet siis liki kolminkertaistuivat vuodessa, mikä kertoo pitkällä aikavälillä podcastien suosion hurjasta noususta.

“Näkisimme, että samoin kuin mikä tahansa tapa julkaista sisältöä, audio on aina olemassa ja tulee aina olemaan. Podcastit ovat vapauttaneet audion julkaisemista yksilöille vähän samoin kuin blogit aikanaan, joten en näe sille loppua kovinkaan pian vaan se vakiinnuttaa jalansijaa yhtenä mediamuotona”, Rantanen arvelee.

Podcastien kulutuksen roima lisääntyminen käy ilmi myös RadioMedian podcast-tutkimuksista. Ensimmäinen tutkimus julkaistiin 2018 ja toinen tämän vuoden helmikuussa.

Helmikuussa 2020 julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin, että 1043 vastaajasta 84 prosenttia tiesi, mikä on podcast. Vuoden 2018 vastaava lukema oli 69 prosenttia.

Kuunnelluimmat podcast-genret Suomessa ovat rikos, komedia, sosiaali ja kulttuuri sekä urheilu. Podtail.com listaa verkkosivuilleen joka päivä sata sen hetkistä Suomen suosituinta podcastia.

Lähteet:

Podtail: Suosituimmat podcastit.

RadioMedia: Podcast-tutkimus 2020

Finnpanel: Lehdistötiedote

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*