Piispat tukevat hyvää saattohoitoa eutanasian sijasta

Piispat ovat huolissaan nykyisen saattohoidon tilasta. Kuva: Unsplash

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat eivät kannata eutanasian laillistamista, vaan he haluavat muutosta nykyisen saattohoidon puutteisiin, uutisoi Kaleva.

Yli 63 000 allekirjoittanutta kerännyt kansalaisaloite armokuoleman laillistamisesta luovutettiin viime helmikuussa eduskunnalle. Tänään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta järjestää julkisen kuulemisen kyseisestä aloitteesta. Aloite ehdottaa eutanasian laillistamista unohtamatta kriteerejä siitä, kuka eutanasiaa voisi edes saada. Potilaan on esimerkiksi oltava oikeustoimikelpoinen, täysi-ikäinen ja parantumattomasti sairas.

Piispat ovat huolestuneita siitä, miten laki vaikuttaisi ihmisten eriarvoisuuteen eutanasiapäätöksen edessä. Piispat myös kyseenalaistavat lääkärin roolin eutanasiaa annettaessa, koska se voisi vaikuttaa potilaiden luottamukseen koko ammattikuntaa kohtaan. He kehottavat lisäksi pohtimaan rajaa, jonka jälkeen ihminen voisi saada eutanasian.

Piispat ennemmin keskustelisivat eutanasian sijaan siitä, turvaako nykyinen lainsäädäntö hyvän saattohoidon jokaiselle. Saattohoito valmistaa piispojen mielestä eutanasiaa paremmin kuolevan ja läheisen lähestyvään kuolemaan. Piispojen mukaan saattohoitoa pitäisi kehittää ja sen tulisi kattaa koko maa.

Tasavertaiseen saattohoitoon oltava mahdollisuus

Kirkolliskokous päättyi torstaina Turussa, mutta asialistalla ei käsitelty eutanasiaa. Yksi Oulun hiippakunnan edustajista oli Kiimingin seurakunnan kirkkoherra Pauli Niemelä.

”Eutanasialle voi löytyä kannattajia, mutta kirkko ei virallisesti ole sen takana. Kaikilla pitäisi kuitenkin olla mahdollisuus tasavertaiseen saattohoitoon”, Niemelä kertoo kokouksen jälkeen.

Niemelän mukaan kirkossa kannatetaan saattohoitoa ja tämä on se suunta, mihin tulisi pyrkiä. Saattohoidon nykyinen ongelma on se, ettei sitä ole saatavilla koko maassa. Niemelän mielestä hyvä ja arvokas kuolema kotona läheisten seurassa pitäisi mahdollistaa kaikille.

Lähteet:

Kaleva: Eduskunnan eu­ta­na­sia­kuu­le­mi­nen keskittyi puimaan saattohoitoa

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat: Hyvä saattohoito tulee taata jokaiselle kuolevalle

Eutanasia-aloite hyvän kuoleman puolesta

Share
Tietoa Mari Molkoselkä 7 Articles
Olen Mari Molkoselkä, 23-vuotias kittiläläinen journalismin opiskelija. Pyrin päivässä kuuntelemaan ainakin yhden (useimmiten useamman) yli tunnin mittaisen podcastin, laadukas video on kuin lapsena monet kerrat kuultu iltasatu, ja kirjoittaminen vaatii villasukat jalkaan.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*