Pienet paikkakunnat kärsivät muuttotappiosta Pohjois-Pohjanmaalla – Alavieskan pelätään kuihtuvan pois

Alavieskan keskustassa on hyvin hiljaista. Kuva: Meliina Anias

Pohjois-Pohjanmaalla useat paikkakunnat ovat kärsineet muuttotappiosta. Muun muassa Merijärven, Sievin ja Taivalkosken väkimäärä on ollut laskussa. Noin 2500 asukkaan kunnassa Alavieskassa väkimäärän vähentyminen on ollut runsasta, sillä asukkaiden määrä on vähentynyt 20 prosenttia 15 vuodessa, kertoo Alavieskan kunnanvaltuuston jäsen Antti Takkunen (kesk.)

Takkusen mukaan Alavieskan muuttotappio on keskeinen huolenaihe kunnassa. Hän on sitä mieltä, että Alavieskalla ei ole enää varaa menettää asukkaita. 

”Muuttotappion seurauksena Alavieska kuihtuu pois”, kertoo Takkunen.

Hän vertailee esimerkkinä Kainuun alueen pieniä kuntia, joissa ei ole väkimäärän vähentymisen takia ollut mitään toimintaa sitten 1990-luvun. Takkunen sanoo, että Alavieska on tällä hetkellä samassa tilanteessa ja jotain pitäisi tehdä asian suhteen. Palveluiden keskittäminen maakuntakeskuksiin on pahaksi Alavieskan kokoiselle kunnalle. Takkusen mukaan asukkaat siirtyvät sen takia muualle asumaan. 

Takkusen mielestä Alavieska voisi houkutella asukkaita muun muassa asuntojen halvoilla hinnoilla, luontoarvoilla ja hyvillä harrastusmahdollisuuksilla.

”Vaikka Alavieskassa ei välttämättä pääse balettia katsomaan, on kuitenkin peruspalvelut lähellä”, Takkunen kertoo.

Lisäksi hän mainitsee Alavieskan hyviksi puoliksi lyhyet työmatkat sekä valokuituverkkoyhteyden, joka kaivettiin Alavieskan maastoon pari vuotta sitten. Tämä mahdollistaa hänen mukaansa hyvät etätyömahdollisuudet, jotka ovat korostuneet etenkin koronapandemian aikana. 

Takkunen näkee epärealistisena, että isojen kaupunkien asukkaat muuttaisivat maaseudulle:

“Kaupunkilaisille voi olla iso harppaus muuttaa pienelle paikkakunnalle”, hän kertoo.

Takkunen kuitenkin toivoisi, että alavieskalaisia nuoria saataisiin pysymään Alavieskassa. Yrittäjyys lähtee yleensä Alavieskassa itse asukkaista, joten Takkusen mielestä nuoria pitäisi kannustaa luomaan uusia yrityksiä paikkakunnalle.

”Halusin antaa Alavieskalle uuden mahdollisuuden”

Jenita Tilvis. Kuva on häneltä itseltään.

Parikymppinen alavieskalainen valokuvaajayrittäjä Jenita Tilvis on yksi nuorista, joka on palannut takaisin kotiseudulleen. Positiiviseksi ja sanavalmiiksi itseään kuvaileva Tilvis lähti peruskoulun jälkeen opiskelemaan liiketaloutta Keski-Pohjanmaan ammattiopistolle, jonka jälkeen hän lähti opiskelemaan valokuvajournalismia Helsinkiin.

Asuessaan muualla Tilvis alkoi kuitenkin kaivata Alavieskaan takaisin.

”Isoissa kaupungeissa asuminen ei ollut minun juttuni”, hän kertoo.

Tilvis kaipasi kotiseudun luontoa ja maaseudun rauhaa. Lisäksi hän halusi antaa omien sanojensa mukaan ”Alavieskalle uuden mahdollisuuden”.

Alavieskassa mukavinta on Tilviksen mukaan se, että lähes kaikki kyläläiset tuntevat toisensa, joten nuoren ihmisen on helppoa verkostoitua asukkaiden kanssa.

”Arvostan Alavieskassa sitä, että täällä puhalletaan yhteen hiileen”, Tilvis kertoo.

Myös Alavieskan sijainti ja lyhyet välimatkat paikkakuntien välillä on hänen mielestään hieno juttu.

”Esimerkiksi Kalajoki ja Kokkola ovat lähellä, joten isoihin kaupunkeihin pääsee helposti”, Tilvis toteaa. Lisäksi hän kokee Alavieskan turvalliseksi paikaksi asua.

Alavieskan tulevaisuuteen Tilvis suhtautuu optimistisesti. Hän näkee Alavieskan elinvoimaisena ja kehittyvänä paikkakuntana myös yrittäjyyden osalta. ”Alavieskassa monet yrittäjät ja työntekijät eläköityvät, joten nuorilla olisi oiva mahdollisuus työllistyä ja perustaa yrityksiä”, Tilvis pohtii.

Lähteet: Tilastokeskus

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*