Pakkoavioliittojen kumoamista koskeva lakiluonnos edistyy

Pakkoavioliittoon voi päätyä esimerkiksi sukulaisten painostuksesta. Kuvituskuva. Kuva: Pexels

Helsingin Sanomat uutisoi torstaina 5.11. oikeusministeriön saaneen valmiiksi lakiluonnoksen pakkoavioliittojen kumoamisesta. Nyt lakiluonnos on lähetetty keräämään kirjallisia lausuntoja sidosryhmiltä eli muilta ministeriöiltä ja järjestöiltä joita asia koskee. Oikeudellisesti avioliiton kumoamisen vaikutukset olisivat samat kuin avioerossa lukuun ottamatta siviilisäätyä, joka palautuisi avioliittoa edeltäneeseen. Esitysluonnoksessa ehdotetaan myös ulkomailla alle 18-vuotiaana solmitun avioliiton tunnustamista vain, jos toinen puolisoista on asunut avioitumishetkellä Suomessa.

Oikeusministeriö selvittää, pitäisikö pakkoavioliittojen kriminalisointia täsmentää. Suomen laissa pakkoavioliitto voi olla rangaistavaa ihmiskauppana, törkeänä ihmiskauppana tai pakottamisena. Näin ollen pakkoavioliiton vankeusrangaistuksen pituus voi vaihdella neljästä kuukaudesta kymmeneen vuoteen. Helsingin Sanomien mukaan ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Suomen nykyisen lainsäädännön puuttumista pakkoavioliittoihin.

Tarkkaa tietoa pakkoavioliittojen määrästä Suomessa ei ole. Kuitenkin vuonna 2019 Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään otettiin 52 henkilöä, joiden arvioitiin olevan pakkoavioliiton uhreja. Suuri osa liitoista on solmittu toisen puolison ollessa alaikäinen.

Lähteet:

HS: Hallitus haluaa mahdollistaa pakkoavioliittojen kumoamisen – lakiluonnos lausunnoille

Ihmiskauppa: Pakkoavioliitot

Oikeusministeriö: Pakkoavioliitot ja rikosoikeudelliset seuraamukset

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*