Viikko 27

Heidi Pietilän elämä mullistui suuren yllätyksen myötä. Kuva: Nelli Salomäki

”Lääkäri totesi, että vastassa onkin iso pää ja raskaus on edennyt jo viikolle 27”, naurahtaa Heidi Pietilä muistellessaan hetkeä, joka muutti lopullisesti hänen elämänsä.

Jääkiekkoa koko ikänsä pelannut Pietilä pääsi uusien haasteiden pariin, kun hän sai lapsen vuoden 2018 helmikuussa. Tapahtumat eivät kuitenkaan sujuneet ihan perinteisen kaavan mukaan, sillä tieto raskaudesta tuli vasta noin kolme kuukautta ennen synnytystä.

Pietilällä oli edessään kahden viikon lomareissu Turkkiin. Noin kaksi viikkoa ennen lähtöä hän hakeutui lääkäriin selkä- ja vatsakipujen vuoksi. Hän epäili umpisuolen tulehdusta ja halusi selvittää asian ennen reissua. Lääkärin vastaanoton kautta nainen päätyi ylävatsan ultraäänitutkimukseen, josta hänet ohjattiin naisten poliklinikalle.

”Siellä kuulin, että olen raskaana. Kerrottiin, että raskaus on luultavasti vasta aivan alussa ja voi alkaa miettimään, haluaako pitää lapsen vai ei”, Pietilä kertaa tapahtumien kulkua.

Nämä vaihtoehdot jäivät kuitenkin miettimättä, sillä uudet tutkimukset osoittivat raskauden olevan odotettua pidemmällä.

Suomen lain mukaan aborttia ei enää voi tehdä, kun raskaus on edennyt niin pitkälle. Ainoa vaihtoehto oli valmistautua lapsen syntymään ja sen tuomaan suureen elämänmuutokseen.

Totaalinen sokki

Tieto raskaudesta oli todellinen sokki ja tilanne tuntui kaoottiselta. Pietilä oli kuitenkin käynyt raskauden aikana kaksikin kertaa gynekologilla eikä siellä raskautta huomattu. Hän myös käytti säännöllisesti ehkäisypillereitä eikä kuvitellut senkään vuoksi raskauden olevan mahdollinen.

Minkäänlaisia raskausoireita ei ollut kahta pientä yksityiskohtaa lukuun ottamatta. Yhden kerran Pietilä oli oksentanut ruokailun jälkeen, mutta luuli saaneensa ruokamyrkytyksen. Kahden kilogramman painonnnousu oli toinen muutos, mutta kiekkoileva nainen oletti sen johtuvan harjoitusmäärien ja sitä kautta lihasmassan lisääntymisestä.

Ihan ensimmäiseksi Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelannut Pietilä tarttui puhelimeensa ja soitti jääkiekkojoukkueensa valmentajalle ilmoittaakseen, että kausi on hänen osaltaan ohi. Nuoren naisen päässä alkoi vilistä paljon ajatuksia ja kysymyksiä.

”Eihän tämä voi olla totta. Mikä nimi lapselle tulee ja kenet valitsemme kummeiksi?” Pietilä muistelee hymyillen järkytystään.

Kuultuaan raskaudesta Pietilä järjesteli elämänsä nopeasti uutta tulokasta varten. Kuva: Nelli Salomäki

Täysin uuden tilanteen eteen joutunut nykyään 21-vuotias nainen kokee, että vakituisen poikaystävän tuesta oli valtavasti hyötyä. Edessä oli melkoisen uutisen kertominen lähipiirille. Isälle kertominen jännitti eniten, mutta reaktio oli kuitenkin positiivinen ja onnellinen. Läheiset suhtautuivat muutenkin uutiseen hyvin, vaikka aluksi kukaan ei tuntunut uskovan.

”Neuvolakorteilla ja ultraäänikuvilla täytyi todistella, että olen oikeasti raskaana ja synnytän kolmen kuukauden kuluttua”, yllättäen äidiksi tullut nainen myhäilee.

Raskaudesta kuultuaan hän päätti jatkaa elämäänsä mahdollisimman normaalisti.

”Kyllä lopulta sain kaveritkin suostumaan minun ja kasvaneen mahani kanssa ulkojäille vielä raskausviikolla 39”, Pietilä nauraa hyväntuulisena.

Riskitekijöistä lisästressiä

Hyvin pian raskaudesta kuultuaan Pietilä alkoi luonnollisesti muistella menneiden kuukausien elämäntapojaan ja niiden vaikutusta lapseen. Hän oli kuitenkin kiekkoillut maalivahdin roolissa siihen päivään saakka, kun tieto raskaudesta tuli. Myös kesällä vietetyt illanistujaiset nousivat nopeasti mieleen, sillä silloin Pietilä oli käyttänyt jonkin verran alkoholia.

”Tuli kauheat omantunnon tuskat siitä, jos lapsi ei olekaan terve ja olen omalla toiminnallani vaikuttanut negatiivisesti hänen terveyteensä. Mahaankin on voinut osua kiekko erittäin kovalla vauhdilla”, Pietilä kertoo vakava ilme kasvoillaan.

Hän sanoo ymmärtäneensä tilanteen oikeasti vasta synnytyssalissa, jossa ajatus omasta lapsesta konkretisoitui. Nainen kertoo ostaneensa pinnasängyn ja vauvan vaatteita etukäteen, mutta muuten perheenlisäykseen valmistautuminen jäi aika vähäiseksi. Asunnossa täytyi myös tehdä pieniä muutoksia uutta tulokasta varten, mutta henkinen valmistautuminen tuntui jääneen kokonaan väliin.

Tuoreen äidin onneksi ja kaikista peloista huolimatta syntyi terve poika. Pietilä oli päättänyt suhtautua tilanteeseen positiivisesti, ja se päätös pitää nykyäänkin. Pietilä kertoo elävänsä onnellista elämää eikä haluaisi vaihtaa päivääkään.

Kaikkien onneksi poika syntyi terveenä ja Pietilä kokee nyt elävänsä elämänsä onnellisinta aikaa. Kuva: Nelli Salomäki

Alussa koetun järkytyksen jälkeen lapsen syntymä toi pelkkiä positiivisia asioita elämään, eikä äiti ole jättänyt omaakaan elämäänsä elämättä. Hän opiskelee ja tekee opintojen ohella myös töitä.

Yllättäen kaukaloista äidin rooliin hypännyt nainen kertoo asenteen olevan ratkaisevassa asemassa keskellä kiireistä arkea. Myös jääkiekko on tullut takaisin elämään, joten aikaa laiskottelulle ei hirveästi jää.

”Kyllä elämä on juuri nyt aivan mahtavaa”, silminnähden onnellisen oloinen Pietilä päättää.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*