Valoteokset lumoavat Oulun

Lumo Light Festival valaisee Oulun tänä vuonna reilun parinkymmenen teoksen voimin. Kuva: Pexels

Valofestivaali järjestetään tänä vuonna seitsemättä kertaa. Teemana on Luontomme.

Tapahtumatuottaja Anna Lanaksen mukaan teeman taustalla on kaksi merkitystä, ympäröivä luonto ja ihmisluonto.

”Teemaa miettiessämme nousi ajatus, että nykyään pinnalla on paljon ihmisluontoon liittyviä asioita. Halusimme yhdistää ne voimallisen luonnon kanssa yhteiseksi teemaksi”, Lanas linjaa.

Viime vuosina tapahtuma on painottunut pääosin keskustaan, mutta tällä kertaa teokset keskittyvät Hupisaarten alueelle. Sijainnista johtuen järjestäjät odottavat festivaaleille jonkin verran aiempaa vähemmän kävijöitä.

”Hupisaarten alueella ei lähtökohtaisesti ole paljon ihmisiä, joten yleisöä voi olla hieman vaikeampi tavoittaa.”

Tämän vuoden noin paristakymmenestä valoteoksesta Lanas nostaa päällimmäiseksi puolalaisen taiteilijan Magdalena Radziszewskan Jellyfish-teoksen.

”Monta metriä korkeat meduusat liikkuvat valtamerimäisen äänimaailman soidessa taustalla. Se pisti esittelyvaiheessa silmäämme heti”, Lanas sanoo. Teos sijaitsee Ainolan puistoon johtavalla väylällä Heikinkadun päässä.

Oulun kaupungintalo on aikaisempina vuosina saanut valaistuksen vain taaemmalle julkisivulleen. Nyt etujulkisivu valaistaan virolaisen Gala Stagen videomäppäysteoksella Our Nature Our World. Lanaksen mukaan teos luo näyttävän illuusion rakennuksen muodon muuttumisesta ja vedellä täyttymisestä.

”Toteutus on haastava kaupungintalon värityksen ja rakennusta ympäröivien puiden vuoksi, mutta odotamme tätä teosta todella innolla.”

Kolmantena tuottaja nostaa esiin suomalaisten Jani Pitkäsen ja Riku Rousun toteuttaman Lähde-musiikkiteoksen. Se on pysähdyspaikka, jossa yleisölle tarjotaan oululaisten yhtyeiden musiikkia festivaalin jokaisena päivänä.

Niin esitykset kuin niiden väliajat on näyttävästi visualisoitu. Vastaavaa ei Lanaksen mukaan olla aikaisemmin koettu.

”Olemme jo pari vuotta toivoneet musiikkiaiheista show’ta, ja viime vuonna ajatus tästä lähti itämään. Odotuksemme Lähteen suhteen ovat suuret”, Lanas sanoo.

Lumo Light Festival järjestetään 22.–24. marraskuuta kello 16–22.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*