Tanssia koronan pillin mukaan

Etäopetus tanssissa ei korvaa lähiopetusta. Kuva: Anu Mustonen

Kun hallitus linjasi maaliskuun puolessa välissä, että muun muassa koulujen ja harrastus- ja vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja kokoontuminen rajoitetaan korkeintaan kymmeneen henkilöön, ovensa sulkivat myös tanssikoulut. Monissa tanssikouluissa siirryttiin etäopetukseen, jotta toimintaa saatiin jatkettua.

”Lasten ja nuorten vanhemmilta tuli onneksi palautetta, että on mahtavaa, kun taideopetus jatkuu”, Oulun taidekoulun rehtori Mia Lappalainen toteaa. ”Monesti samassa viestissä mainittiin, että rahkeet eivät kuitenkaan tanssin etäopiskelulle nyt riitä”, hän lisää.

Uusia opetustapoja

Tanssinopetuksen järjestäminen etäopetuksena koettiin osittain haastavana. Lappalainen kertoo, että opettajien näkökulmasta oli kuitenkin hyvä, että etäopetus saatiin järjestettyä ja lomautuksilta vältyttiin. Opettajat jakoivat paljon videoita ja erialisia itseopiskelutehtäviä oppilaille. Uusien opetusvälineiden ja työkalujen käyttöönotto kuormitti ja toi omat haasteensa. 

”Kyllähän sitä aamusta iltaan kellon ympäri painettiin”, Lappalainen summaa.

Peruuntuneet esitykset toivat lisäpäänvaivaa tuntien suunnitteluun.

”Loppukeväästä olisi harjoiteltu jo kevätnäytöstä varten, mutta nyt näille tunneille piti tehdä kokonaan uudet materiaalit. Tietyissä lajeissa varmasti toimi hyvin, että sovellettiin samoja juttuja kuin lähiopetuksessa, mutta esimerkiksi ne tunnit, joissa käytetään kärjistä kovetettuja tossuja, piti suunnitella kokonaan uusiksi. Keskilattialla tehtävät harjoitukset voivat olla jopa vaarallisia ja mahdoton kotona toteuttaa”, Taidekoulun tanssilinjan vastaava ja baletinopettaja Tiina Andersin huomauttaa. 

Etätehtävät eivät korvaa lähiopetusta tanssissa

Oppilailta ei kriittistä palautetta Lappalaisen korviin kantautunut. Teams koettiin hyväksi, samoin opetusvideot.

”Sellainen näppituntuma on, että osa teki tunnollisesti, osa teki jotain ja osa ei tehnyt ollenkaan etätehtäviä”, Lappalainen sanoo. 

Andersin on Lappalaisen kanssa samoilla linjoilla: ”Suurimmalta osalta oppilaista ei tullut tietoa, oliko tehtävät tehty vai ei.”

Iiris Silvolaa stressaa tietämättömyys tulevasta. Kuva: Anu Mustonen

Kuusitoistavuotias Iiris Silvola on tanssinut kolmevuotiaasta asti. Hän tanssii Taidekoululla balettia ja useita muita tanssilajeja toisessa tanssikoulussa. Lukiolainen Silvola teki kaikki tehtävät, ja kun joku tehtävä oli mahdoton toteuttaa, hän lenkkeili ja hoiti muuten kuntoaan.

”Olen semmoinen ihminen, että olen tosi tunnollinen. Omaantuntoon ottaa, jos en saa tehtyä juttuja, joita minun kuuluu tehdä. Tila ja puitteet eivät riittäneet kuitenkaan aivan kaikkeen”, Silvola toteaa. 

Andersin kertoo, että oppilaat olivat aivan erillä tavalla motivoituneita, kun he taas melkein puolen vuoden tauon jälkeen pääsivät fyysisesti tanssitunnille koronarajoitusten lieventyessä.

”Oppilaat ovat intoa täynnä. Tilantarve tanssissa on suuri, ja sosiaalinen aspektikin on selvä”, Andersin tähdentää.

Tanssin harjoittelu vaatii tilaa. Kuva: Anu Mustonen

Silvola oli harmissaan keväällä, kun esitykset ja kilpailut peruuntuivat. Varsinaisesti hänen mukaansa peruuntumisuhka ei vaikuta harjoittelumotivaatioon, mutta jatkuva epävarmuus kuormittaa. Haastattelun jälkeen joulunäytöksen siirtämispäätös tehtiinkin, koska ei voitu varmistaa riittäviä turvavälejä. Myös muutamien oppilaiden vanhemmat olivat ilmoittaneet jo etukäteen, että lapsia ja nuoria jäisi esityksistä pois. 

”Tanssit toteutuvat estradilla vielä kyllä”, Lappalainen lupaa. Hän puhuukin siirtymisestä, ei perumisesta. 

Suunnitelmia kevään varalle jo tehty

Tiina Andersin tietää motivaation irtoavan tanssisalin lattioista. Kuva: Anu Mustonen

Kiihtyvässä koronavirustilanteessa rajoituksia kiristetään nyt Pohjois-Pohjanmaallakin. Niin kauan, kun epidemia jyllää, ovat harrastukset vaarassa. Lappalaisen mukaan mahdollista etäopetukseen siirtymistä on suunniteltu myös Taidekoululla.

”Tarkoituksena on pyrkiä vuorovaikutuksellisempaan opetukseen muun muassa siten, että jokaisen tunnin alussa otetaan Teams-palaveriyhteys”, hän kertoo.

Andersin toivoo kuitenkin, että etäopetukseen ei tarvitsisi siirtyä. Hän painottaa nimenomaan motivaatiota, mikä irtoaa vain tanssisalien lattioilta suurimmalle osalle lapsista ja nuorista. 

”Elämää ei voi suunnitella eteenpäin, ja se aiheuttaa eniten stressiä, vaikka motivaatio tanssiin säilyykin”, Silvola päättää.

Päivitys: Taidekoulu siirtyi etäopetukseen kaupungin ohjeistuksen mukaisesti 1.12.

Lähteet:

Hallitus totesi Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*