Tähtitornin kahvilassa tapahtuu outoja

Oulun Tähtitorni on toiminut kahvilana jo yli sata vuotta.

Linnanraunioille vuonna 1912 perustettuun Oulun Tähtitornin kahvilaan on liitetty vuosikymmenten aikana monenlaisia kummitustarinoita ja yliluonnollisia havaintoja. Vaikka Tähtitornin kahvilaa nykyisin pyörittävä kirjailija, Linnanherraksi itseään kutsuva, Jarmo Stoor uskoo vain omiin silmiinsä, on hänkin törmännyt kokemuksiin, joita ei ole pystynyt täysin selittämään.

Oulun linnalla on ollut neljän vuosisadan aikana melko tuhoisa kohtalo, ja sen raunioista on jäljellä enää oikeastaan kellari. Stoor kertoo, että vasta hiljattain mitattiin, että kellarin ulkomitta on sisämittaa pitempi. Jo pitkään on epäilty, että sieltä lähtisi salakäytävä, jota pitkin olisi aikoinaan päässyt pakoon hyökkäyksen sattuessa. Salakäytävän mahdollisuutta ei voi sulkea pois, mutta onton seinän syynä saattaa myös olla se, että kivi oli siihen aikaan arvokasta rakennusmateriaalia.

”Sitä ei ole tutkittu. Joku ontto tila siellä on, mutta mitä siellä on, sitä ei voi tietää.”

Stoorin mukaan kaivauksia Linnasaareen on tehty yllättävän vähän, vaikka vuonna 1966 suojeltu paikka on merkittävä Oulun historiassa.

”Jos täällä esimerkiksi puutarhurit haluavat kaivaa jonkun kuopan, niin museo tutkii ensin, onko sillä paikalla mitään, ettei mitään esineitä katoaisi samalla.”

Traagisia ihmiskohtaloita

Vanhin legenda kertoo vuonna 1690 noituudesta tuomitusta Matti Montosesta, joka löytyi eristetystä vankityrmästään kuoliaaksi raadeltuna vain päivää ennen kuin hänet oli tarkoitus polttaa roviolla. Mahdolliseen Montosen haamuun Stoor ei ole törmännyt, vaikka kummituksia jahtaava Aavedata-ryhmä yritti houkutella henkeä esiin muutama vuosi sitten.

Tähtitorniin liittyy toinenkin traaginen tarina eräästä nuoresta ylioppilaasta, joka 1940-luvulla hyppäsi sydänsuruissaan tornin huipulta riistäen hengen itseltään. Jotkut ovat kertoneet nähneensä ylioppilaan hahmon vilahtavan tornissa, mutta Stoor suhtautuu tähän kummitustarinaan epäillen.

”Tämä on ollut siihen aikaan kaupungin korkein paikka. Se kuulemma kummittelee tuossa, mutta minä en ole sitä nähnyt. Sitä minä en oikein usko, että se on todellinen.”

Naisen henki

Muutama vuosi sitten eräänä syysiltana Stoor ja hänen ystävänsä kokivat selittämättömän tapauksen. Tyhjässä Tähtitornissa kajahti voimakas naisten yhteishuuto, vaikka koko paikka oli jo lukittu, eikä muita ollut paikalla. Ystävykset säikähtivät silloin, mutta eivät ottaneet tapausta niin vakavasti. Stoor ei ole osannut selittää tapausta järjellä, eikä ole löytänyt historiasta oikein mitään kummittelevaan naishahmoon viittavaa. Ääni oli kuitenkin todella uskottava.

”Tuolla kellarissa on pidetty kansalaissodan aikana naisvankeja, ja niitä on kuljetettu tuohon Raattiin ja teloitettu siellä. Se on sellaista hiljaista historiaa, mistä ei ole todisteita. Minä en tiedä, mikä ääni tämä oli, liittyykö se jotenkin tähän historiaan. Tuskin se teloitettaviin naisiinkaan taas liittyy, kun niillä olisi taas semmoinen inhottava henki. Täällä on hyvä karma, ja tuntee että se on sellainen positiivinen henki. Tässä paikassa tapahtuu aina hyviä asioita.”

Naisen hengen läsnäolosta on tehty myös muita havaintoja. Viime syksynä illan viimeiset asiakkaat olivat juuri lähdössä ja kahvila oli muuten tyhjä. Yhtäkkiä asiakas kysyi hämmentyneenä, että kuulivatko muutkin yläpuolelta korkojen kopinaa. Yläkerran välikerroksesta oli kuulunut aivan selvät askeleet, eikä ylhäällä ollut todistettavasti ollut enää ketään.

Itsestään lukkiutuva ovi

Stoor kertoo, että hänen vaimonsa oli kohdannut viime kesänä kahvilassa työskennellessään oudon sattumuksen. Eräs ovi, jota ei kuulemma saa ilman avaimia lukittua, oli mennyt kerta toisensa jälkeen lukkoon, vaikka se oli aina jätetty auki. Avaimet olivat olleet Stoorin vaimon mukana koko ajan, joten kukaan muukaan ei olisi päässyt lukitsemaan ovea sillä välin.

Kaikista oudoista tapauksista huolimatta Stoor vaikuttaa huolettomalta ja viihtyy Tähtitornin kahvilassa.

”Tässä ei ole mitään semmosta inhottavaa kummitusta, ei kuollutta Matti Montosta, joka meuhaisi tuolla ja pelottelisi ihmisiä. Tässä on mieluumminkin semmonen hyvä henki. Tuntuu aivan selvästi, että se olisi naisen henki.”

Share

1 Comment

  1. Riivaajahenget tekeyvät kuolleiksi ihmisiksi aiheuttaakseen sekaannusta ja viedäkseen ihmisiä lopulta kadotukseen. Niillä on diili Saatanan kanssa ja niillä ei ole muuta mahdollisuutta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*