Päivi Mäkelä, 30, haaveili pitkään katutyylisivuston perustamisesta. Hän avasi Ouluuks-sivuston elokuussa 2017 ja se saavutti parissa kuukaudessa tuhannen seuraajan Instagram-suosion. Sivuston suosio on siitä lähtien kasvanut tasaiseen tahtiin.
Päivi Mäkelä saapuu kahvilaan, ja tunnelmasta tulee välittömästi rento. Maatilan tytöksi itseään kutsuva Mäkelä on syntynyt Saarijärvellä mutta muuttanut Pulkkilaan jo yksivuotiaana. Siellä hän asui kuusitoistavuotiaaksi saakka, kunnes muutti lukion vuoksi Haapavedelle.
”En malta olla kertomatta, että tapasin mieheni tuolloin”, Mäkelä kertoo hymyillen ja hörppää teetään.
Ylioppilaaksi päästyään 18-vuotias nuori nainen päätti muuttaa Ouluun. Mäkelällä oli kaksi välivuotta, jotka hän vietti töiden parissa. Nykyisen Valkean tiloissa sijaitsi ennen Street Cafe, jossa hän myi salaattia ja pyöritteli jäätelöpalloja.
”Olisiko otsikoksi salaattimyyjästä katutyylien kuvaajaksi?”, kysyn kevennykseksi.
”Sehän olisi mahtava”, Mäkelä sanoo nauraen äänekkäästi.
Välivuosien jälkeen Mäkelä pääsi opiskelemaan kasvatustieteitä Oulun yliopistoon. Tällä hetkellä hän työskentelee oppimisympäristössä aluekoordinaattorina.
Idean hauduttelu kannatti
Mäkelä ei muista tarkkaa aikaa, milloin idea katutyylien kuvauksesta lähti liikkeelle. Hänen siskonsa muistelee vuotta 2010, jolloin Mäkelä kertoi ideasta ensimmäisen kerran palattuaan vaihtojaksolta Englannista.
Tuohon aikaan elettiin blogien kultakautta, ja Mäkelää viehätti asioiden visuaalisuus. Hän halusi kokeilla ideansa toteutusta Oulussa, mutta ihmisten suhtautuminen pelotti. Mielessä pyöri, onko ideassa mitään järkeä.
”Pitäisi miettiä vähemmän sitä, mitä muut ajattelevat, ja tehdä niitä asioita, joita oikeasti haluaa”, hän jatkaa.
Nyt Mäkelä kokee, että oli hyvä odottaa ja saada varmistus idealleen. Mäkelä haudutteli sitä niin kauan, että pelkäsi toteutuksen olevan jo liian myöhäistä. Lisäksi häntä vaivasi ajatus siitä, että joku muu kerkeää toteuttaa idean.
Mäkelän päästyä äitiyslomalle hänellä oli riittävästi aikaa sivuston toteuttamiseen. Hän kuvailee äitiyslomaa pysäyttäväksi kokemukseksi.
”Silloin aloin miettiä, mitä oikeasti haluan elämältä.”
Yläaste oli hippiaikaa
Ihmiset, heidän persoonansa ja tyylit ovat kiinnostaneet Mäkelää aina. Omasta nuoruudesta Mäkelä ei muista tiettyä hetkeä, jolloin tyyli olisi alkanut erityisesti kiinnostamaan.
”Ainakin omia lapsuuskuvia katsoessa tuntuu, että tyyliä ei ole mietitty millään tavalla”, Mäkelä nauraa.
Yläasteella Mäkelä kiinnostui eri tyylikokeilujen testaamisesta, ja hän nimittää tuon ajan tyyliään hippimäiseksi. Joukosta erottuminen oli Pulkkilan kokoisella pikkupaikkakunnalla hyvin harvinaista.
”Siitä tuli niin voimakas olo, kun uskalsi olla erilainen.”
Ihmisiltä saa energiaa
Mäkelä pyrkii kuvaamaan ihmisiä viikoittain. Kamera pääsee välillä mukaan myös kauppareissuille.
Mäkelä lähestyy ihmisiä kehumalla. Hän kokee, että jokaisesta erilaisesta tyylistä voi oppia ja inspiroitua. Tuntemattomien kohtaaminen ei enää jännitä.
”Kun bongaa sellaisen tyylin, jota ei voi ohittaa, niin silloin sitä menee puhumaan ajattelematta mitään.”
Mäkelän mielestä ihmisten kohtaaminen on jutun suola, sillä hän saa heiltä energiaa. Sen lisäksi Mäkelä sanoo Ouluuksin olevan hyvä tapa luoda jotain kaunista ja oppia samalla valokuvausta.
Hyviä tarinoita riittää
Mäkelä kertoo, että Ouluuks kehittyy koko ajan. Aluksi kuvan lisäksi oli mainittu vain henkilön nimi, ikä, kuvauspäivä ja -paikka. Sen jälkeen mukaan tuli selitys siitä, mitä ihmisillä on päällä. Myöhemmin Mäkelä kuitenkin jätti tämän pois.
”En pidä tärkeänä sitä, että päällä on merkkivaatteita. Ihmiset ovat tärkein sisältö”, hän perustelee.
Mäkelä kuuli ihmisiltä mielenkiintoisia kertomuksia, joten hän päätti lisätä mukaan myös lainaukset. Hyviä tarinoita riitti niin paljon, että olisi ollut sääli, jos niitä ei olisi julkaistu.
Mäkelä kertoo olevansa todella innostunut Ouluuksin ylläpitämisestä ja haluaa nähdä, mihin tämä vielä voi kantaa.
”En aio sulkea mitään pois”, Mäkelä sanoo hymyillen.
Sivustoon voit käydä tutustumassa täältä:
Instagram: ouluuks
Kommentoi