Ravirata on selostajan paratiisi

Äimäraution ravirata on tuttu paikka jo lapsuudesta raviselostaja Antti Pylkkäselle. (Kuva: Jesse Kettunen)

Äimäraution kaiuttimista kuuluu ravikansalle tuttu ääni. Raviratojen äänityöläinen, Antti Pylkkänen, on aloittamassa työvuoroaan. Kello on varttia vaille viisi.

Selostaja Pylkkäsen työhuone on suorakaiteen mallinen tila katsomorakennuksen ylimmässä kerroksessa. Ikkunoista avautuu näkymä raviradan ylle.

”Niin kuin näette, täällä on HD-telkkari ja kaikki”, Pylkkänen virnistää ja osoittaa pientä televisioruutua. Samaisen ruudun kautta näkyy mainokset ja kuva, joka TV-katsojille välitetään.

Pöydällä lepää ruudun lisäksi äänentoistolaitteistoa, mikrofoni, kuulokkeet, kannettava tietokone, illan ravien käsiohjelma sekä sekalainen kasa papereita. Kiikarit ja sekuntikello odottavat valmiina pöydän reunalla: ne ovat olennainen osa lähtöjen tapahtumien selostamisessa.

Totoa ja minuuttipeliä

Selostaja näyttää kasan papereita. Yhdessä pinossa on Streamteamin ravi-iltaa varten laatima käsikirjoitus. Illan eteneminen on suunniteltu minuutilleen. ”Ennen riitti, kun meni paikan päälle ja selosti ja that’s it. Nykyään tehdään ainakin kahta televisiolähetystä päällekkäin, otetaan huomioon paikan päällä olevat ihmiset, totoradio, netti – se on hyvin mutkikas ja haastava kuvio”, Pylkkänen kuvailee.

Välillä selostaja lukee mainoksia ja kuuluttaa kilpailijoille, kuinka monta minuuttia seuraavaan lähtöön on aikaa. Hän ojentaa kuulokkeet ja kehottaa toimittajaa kokeilemaan kuuluttamista. ”En tiedä, miksei urheiluselostajina ole naisia. Naisia näkee studioemäntinä ja juontajina, mutta ei selostamassa. Raviurheilu on aika miesvaltaista, johtuisiko se siitä”, Antti Pylkkänen pohtii ja jatkaa samaan hengenvetoon: ”Kyllä minä mielelläni kuuntelisin naisenkin selostusta.”

Kello on enää vain joitain minuutteja vaille kuusi. Selostaja poistuu wc-tiloihin, sillä ravien aikana hän ei sinne ehdi. Pylkkäsen työilta täyttyy mainosten ja ilmoitusten kuuluttamisista, tulosten kertomisesta ja keskustelusta kollega Lauri Hyvösen kanssa. Keskusteluissaan miehet käyvät läpi illan pelitarjontaa, vallitsevia olosuhteita sekä ajankohtaisia aiheita. Tänään puhutaan ohimennen superkuusta, jonka kuva näkyy monitorista.

”Soita Anssi Kelan Superkuu, sillä on semmonen biisi”, Hyvönen sanoo kollegalleen.

Lähtöjen välisille juonnoille on syynsä. ”Väki seuraa enemmän ja enemmän raveja ruudun äärellä. Ravitapahtuma on pitkä; lähtöjen välillä on 20 minuuttia aikaa. Sinä aikana moni poistuu ruudun ääreltä, eikä välttämättä palaa. Siksi tapahtumasta on tehty ohjelmamaisempi. Että siellä ruudun äärellä pysyttäisiin ja pelattaisiin totoa”, Pylkkänen summaa.

Moniosaamista ja diplomatiaa vaaditaan

Varsinaisten lähtöjen aikana selostajan täytyy tehdä monta asiaa yhtä aikaa. Hän kellottaa, selostaa, pysyy tilanteen tasalla ja seuraa tuomariston päätöksiä sekä kuuluttaa niistä. 2100 metrin lähtöä ajettaessa Pylkkänen ehtii vetää neljä kertaa henkeä – kaksi hengenvetoa per kierros. ”Vedetään henkeä ja sitten puhutaan 40 sekuntia.”

Kaiken kiireen keskellä on muistettava katsojien ja kuuntelijoiden huomioiminen – puolueellisuus ei kuulu raviselostajan toimenkuvaan. ”Hyvä selostaja on neutraali ja puolueeton. On huomattava olennaiset asiat. Pitää muistaa, että lähdössä on yhtä monta suosikkia kuin on osallistujia”, hän kuvailee. ”Pyrin olemaan muutenkin diplomaattinen, ja tuomaan raviurheilua esille positiivisessa valossa.”

”Ravit on minun juttu, ja niistä minä tykkään puhua”

Antti Pylkkänen on toiminut selostajana liki 17 vuotta. Äimäraution ravirata on hänelle tuttu ympäristö varhaislapsuudesta saakka. ”Pienenä poikana kuuntelin kotipihalla, että mitä kummaa ääntä ja torvien soittoa tuolta kuuluu”, hän muistelee. ”Sittemmin sain tietää, että täällähän on paratiisi: ravirata.”

Tie selostajaksi kävi Pylkkäsen itse kustantaman vihjelehden tekemisen sekä sittemmin kuuluttamisen kautta. ”Nisulan Markku toimi silloin selostajana. Kerran hän kysyi, haluanko tulla ylös kokeilemaan. Siitä se sitten pikkuhiljaa lähti”, hän kertaa uran alkutaipalettaan. Nykyisin Pylkkänen selostaa noin 150 ravit vuosittain.

”Mestari luomaan tunnelmaa”

Oulun raviradan toiminnanjohtaja Kari Viitamaa kuvailee Antti Pylkkästä hyväksi selostajaksi. ”Antti on mestari luomaan tunnelmaa. Hän tajuaa lajista niin paljon, että osaa olla uskottava niin kokeneille pelaajille kuin ummikoille.”

Kello on minuuttia vaille kuusi. Selostaja laittaa mikrofonin päälle. ”Mukavaa maanantai–iltaa. Pohjolan Hevosystävät Ry toivottaa teille kaikille rattoisaa ravi-iltaa, ja erityisesti naiset, olkaa tervetulleita tänne Äimärautiolle. Lähtö yksi on valmiina esittelyyn.”

Esittelymusiikki kajahtaa soimaan. Hevoset kaartavat jonossa radalle. Antti Pylkkänen tarkistaa vielä kerran, että käsiohjelma täsmää lähdön osallistujien kanssa.

Ravi–ilta on valmis alkamaan.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*