Podcastit vetävät erityisesti nuoria puoleensa – oululaisen Aaron Putulan, 22, podcast kuuluu Suomen kuunnelluimpiin

Podcastit koetaan kiinnostaviksi. Kuva: Pixabay

Podcastien kulutus on nuorempien ikäryhmien keskuudessa suurta. Radiomedian vuonna 2020 tehdyn selvityksen mukaan alle 30-vuotiaista suomalaisista 99 prosenttia kertoi tuntevansa podcastit. Yle uutisoi joulukuussa Yle Puheen lopettavan suorat lähetykset lukuun ottamatta urheilua, ja tuovan niiden tilalle podcast- ja muita audiosisältöjä. Audion suosiosta kertovat esimerkiksi erilaiset suoratoistopalvelut ja menestyvä äänikirjabisnes.

Uskontoon liittyvä podcast rikkoo tabuja

Oululainen kolmannen vuoden journalistiopiskelija Aaron Putula, 22, teki tänä syksynä opinnäytetyönään Porttikielto pelastukseen -podcastin. Podcast keräsi lyhyessä ajassa lukuisia kuuntelijoita, kun ensimmäiset jaksot julkaistiin joulukuussa Spotifyssa. Tällä hetkellä Putulan podcast on Suomen Spotifyn kuunnelluimpien podcastien sijalla 3.

Putulan idea uskonnollisaiheiseen podcastiin lähti hänen omista lähtökohdistaan. Vanhoillislestadiolaisessa yhteisössä kasvanut ja sittemmin yhteisöstä eronnut Putula tahtoi kuulla muiden kokemuksia uskonnollisista yhteisöistä eroamisesta. Koska tietoa aiheesta ei juuri löytynyt, hän sai tästä ajatuksen tehdä oman podcastin.

”Podcast oli keino saada ihmisten tarinat kuuluviin.”

Putulan mielestä podcastien suosioon vaikuttaa se, että niitä voi kuunnella missä vain. Koska podcastien tarjonta on monipuolinen, voi jokainen löytää mieleistä kuunneltavaa.

”Podcast on ehkä vienyt radion sijaa, sillä nykyään jutut kuunnellaan podcastien maailmasta.”

Putula kertoo kuunnelleensa podcasteja noin neljän vuoden ajan ja olevansa itsekin podcastien ystävä. Henkilöhaastatteluihin liittyvät podcastit ovat erityisesti sydäntä lähellä.

”Esimerkiksi Aki Linnanahde Talk Show on podcast, josta olen kuunnellut joka ikisen jakson.”

Aaron Putulan tunteita herättävä Porttikielto pelastukseen -podcast on kerännyt lyhyessä ajassa suuren kuulijakunnan. Kuva: Ellen-Maarit Juuso

Juttua korjattu 16.12. klo 14.52. Yle Puhe aikoo lopettaa suorat radiolähetykset, ei Yle.

Yle: Tappaako podcast radion? Ylen radio- ja audiopäällikkö ei ole huolissaan: ”Kuuntelun määrä nousee ja audiota kulutetaan aiempaa vähemmän”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*