Perinteinen joulu alkaa Kauppahallista

Oulun Kauppahallin viereen rakennetaan torihotelli, joka mahdollistaa asiakkaiden helpon kulkemisen ostoksille pienyrittäjien valikoimien äärelle. Kuva: Iina Tauriainen

Kirpsakka torstaiaamu on lähtenyt käyntiin Oulun kauppahallissa vilkkaasti. Kahviloiden pöydät täyttyvät hiljalleen aamukahveistaan nauttivista pariskunnista, ja paikalle on poikennut myös muutama turisti tiirailemaan suuria karttojaan tarkemmin. Kauppahallin imagoa vanhemman sukupolven kantapaikkana hieman horjuttaa tiskien takana hymyilevät nuoret, jotka vaikuttavat nauttivan työntouhusta jo aamutuimaan.

Myös kalatiskillä asiakkaitaan palvelevan Minna Pekurin aamu on alkanut jo varhain. 31 vuotta alalla olleena perheyrityksen jatkajana hän on kokenut historiallisessa ympäristössä työskentelyn miellyttävän ihmisläheisenä ja yksilöllisenä. Aamuyhdeksältä saapuvat asiakkaat vaikuttavatkin tuntevan myyjän jo entuudestaan, mutta tiskin herkut saavat muutkin kuin vakioasiakkaat poikkeamaan tiirailemaan päivän tarjontaa.

”Asiakaskuntamme on laaja, mutta pääasiassa se koostuu iäkkäämmistä henkilöistä. He ovat monesti kulinaristeja, jotka nauttivat laadukkaasta ja hyvästä ruuasta”, Pekuri kertoo samalla tervehtien ohikulkijoita.

Tulevaisuudessa kauppahalli tuodaan kuitenkin entistä lähemmäksi asiakasta, kun ihan sen kylkeen rakennetaan kauan suunniteltu torihotelli. Tämän johdosta rakennukset olisivat täysin kiinni toisissaan, joka mahdollistaisi turistien esteettömän kulkemisen majoituksesta ostoksille ja takaisin. Pekuri ei kuitenkaan usko tämän tuovan myyjille suuria määriä lisää asiakkaita, vaikka kokeekin hotellin rakentamisen mukavana uutena tuulahduksena.

Minna Pekuri on kolmannen polven yrittäjä perheyrityksessä, joka on toiminut Oulun Kauppahallin tiloissa jo 41 vuotta. Kuva: Iina Tauriainen

Lohi on oululaisen vakio valinta

Joulun alla kiristyvät kiireet eivät vielä aamulla ilmene hallin käytävillä. Osa myyjistä vielä kutoo rauhassa tiskinsä takana, eikä nurkan takana kolkuttava Black Fridayn ostoshysteria vaikuta yltävän näiden tiiliseinien sisäpuolelle. Kalaliikkeen yrittäjä kertookin perinteisen joulun alkavan Kauppahallista.

”Yleensä täältä haetaan pienten yrittäjien tuotteita, joita ei ehkä ole saatavilla suuremmilla markkinoilla”, Pekuri kuvailee.

Pienten putiikkien rauhallinen ja lämmin tunnelma saa ihmiset viipymään ostoksilla tovin jos toisenkin, ja moni varmasti kerää tiskeiltä ideoita omaankin joulupöytään. Pitkän linjan kokemuksella Pekuri kertoo, että joulun alla oululaisiin uppoaa ehdottomasti parhaiten lohi, esimerkiksi graavattuna tai glögillä höystettynä.

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*